Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 4-5 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 4 december 2017, 18:01.

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de bijeenkomst van de ministers van Telecommunicatie (Raad TTE) in Brussel op 4 december 2017.

Telecommunicatie

Vandaag staan we opnieuw een stap dichter bij een digitale eengemaakte markt, die voor het concurrentievermogen en de welvaart van Europa van vitaal belang is. Wij zijn het eens geworden over een bijgewerkt mandaat voor het Berec, en hebben een zeer constructieve bespreking gevoerd over de verdere werkzaamheden voor 2 belangrijke kwesties: e-privacy en het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. De lidstaten staan duidelijk achter het voorstel over vrij verkeer van gegevens en steunen de inspanningen van het voorzitterschap om nog dit jaar in de Raad een akkoord te bereiken.

Urve Palo, minister van Ondernemerschap en Informatietechnologie van Estland, en voorzitter van de Raad

De Raad bepaalde zijn standpunt (algemene oriëntatie) over het actualiseren van de regels voor het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec) (Body of European Regulators for Electronic Communication). Dat standpunt zal dienen als mandaat voor de onderhandelingen met het Europees Parlement. De Raad kwam overeen dat de nieuwe regels moeten aansluiten bij zijn mandaat voor het Europees wetboek voor elektronische communicatie omdat die 2 voorstellen nauw samenhangen. De onderhandelingen over de 2 dossiers zullen parallel verlopen.

Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec): Raad bepaalt standpunt

De ministers bogen zich nog over 2 andere kwesties in verband met de digitale eengemaakte markt. Ze bespraken de voortgang van een voorstel tot herziening van de privacyregels voor elektronische communicatie (e-privacy). De ontwerpverordening moet zorgen voor een goede bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de communicatie en de persoonsgegevens in de sector elektronische communicatie. De Raad merkte op dat sommige onderdelen nog verder moeten worden besproken voordat de algemene oriëntatie aan de orde komt.

De Raad debatteerde ook over de ontwerpverordening betreffende het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens. Die verordening moet een einde maken aan ongerechtvaardigde datalokalisatievereisten en een duidelijk kader tot stand brengen voor grensoverschrijdend verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens in de EU. De ministers spraken hun krachtige steun uit voor het voorstel en staan achter de inspanningen om spoedig een akkoord te bereiken.

Minister Palo ondertekende een 5G-routekaart met specifieke deadlines, die als leidraad dient voor het harmoniseren van het spectrum in verband met de door de lidstaten afgesproken invoering van 5G. De routekaart bevestigt ook dat Europa wil uitgroeien tot de leidende markt voor 5G in de wereld.

5G-routekaart

Videobeelden van de bijeenkomst van de ministers van Vervoer (Raad TTE) in Brussel op 5 december 2017.

Vervoer

De Raad beoordeelde de voortgang met een belangrijke reeks voorstellen inzake wegvervoer. De voorstellen maken deel uit van het mobiliteitspakket dat de Commissie in mei van dit jaar presenteerde. Ze hebben betrekking op toegang tot het beroep van wegvervoerondernemer, op toegang tot de markt inclusief cabotage, en op arbeidsvoorwaarden voor bestuurders. De voorgestelde regels voor betere arbeidsvoorwaarden voor wegvervoerders omvatten nieuwe bepalingen voor de detachering van werknemers in de wegvervoersector, en regels inzake de rij- en rusttijden voor chauffeurs. "We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt met verschillende aspecten van deze voorstellen, maar er zijn meer inspanningen nodig, met name wat betreft gedetacheerde chauffeurs en cabotageregels. Ik hoop dat ons werk tot dusver en het debat van vandaag zullen leiden tot aanzienlijke vooruitgang met deze voorstellen, en vooral tot vorderingen met de openstaande vraagstukken", aldus Kadri Simson, voorzitter van de Raad en minister van Economische Zaken en Infrastructuur van Estland.

De ministers hielden een oriënterend debat over de voorstellen inzake tolheffing, die ook deel uitmaken van dat wegvervoerpakket. Het gaat onder meer om een voorstel voor de Eurovignet-richtlijn - voor het versterken van de beginselen "de vervuiler betaalt" en "de gebruiker betaalt" - en een herziene richtlijn betreffende de Europese dienst voor elektronische tolheffing (EETS) - voor het bevorderen van het gebruik van elektronische tolheffing in de EU. Het debat zal als input dienen voor de verdere werkzaamheden omtrent deze voorstellen.

De Raad besprak de vooruitgang met de voorgestelde verordening inzake de bescherming van de mededinging in de luchtvaart. Deze verordening moet zorgen voor eerlijke concurrentie tussen EU-luchtvaartmaatschappijen en maatschappijen uit derde landen, met behoud van voorwaarden die bevorderlijk zijn voor een hoge mate van connectiviteit.

De Raad nam ook 3 reeksen conclusies aan: over de vorderingen met trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-V) en de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen (CEF) wat betreft vervoer; over de digitalisering van vervoer; en over de tussentijdse evaluatie van Galileo, Egnos en het Europees GNSS-Agentschap. "Uit deze drie reeksen conclusies blijkt het belang dat het Estse voorzitterschap hecht aan connectiviteit en innovatie. Ze beogen samenwerking op Europees niveau om het voor onze burgers gemakkelijker te maken om zich te verplaatsen, en om onze levens veiliger en nog comfortabeler te maken", zei minister Simson.

Digitalisering van vervoer - conclusies van de Raad

Galileo - Raad neemt conclusies aan over tussentijdse evaluatie

Trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-V) - stand van de uitvoering

Informatie over de zitting

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie over telecommunicatie (4 december) en over vervoer (5 december)

Zitting nr. 3581

Brussel

5 december 2017

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota - Telecommunicatie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Achtergrondnota - Vervoer Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 4-5 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 4-5 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 4 en 5 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 4 en 5 december 2017

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers