EP gastheer van vierde Europees Parlement van mensen met een handicap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 5 december 2017.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:37)

De leden dringen er bij de EU i en de lidstaten op aan om meer te doen voor de volledige participatie van gehandicapten in de samenleving.

Bijna één op de zes in de mensen in de EU van vijftien jaar en ouder leeft met een handicap en de verwachting is dat het aantal zal stijgen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Mensen met een handicap hebben nog steeds te maken met discriminatie, vooroordelen en barrières die hun deelname aan de samenleving en de arbeidsmarkt ondermijnen. Het armoedepercentage onder gehandicapten is 70% hoger dan het gemiddelde aangezien deze groep te maken heeft met extra uitgaven, lagere inkomens en hogere werkloosheid.

De algemene doelstelling van de Europese strategie voor mensen met een handicap is het creëren van een Europa zonder belemmeringen voor gehandicapten. Dit omvat de bevordering van toegankelijkheid, participatie en gelijkheid op alle gebieden van het leven, hogere arbeidsdeelname en inclusief onderwijs, alsmede sociale bescherming en noodzakelijke gezondheidsdiensten.

Op donderdag 30 november debatteert en stemt het Parlement over een initiatiefverslag van dat de uitvoering evalueert van de Europese strategie voor mensen met een handicap 2010-2020.

"Handicaps komen voor in alle delen van de samenleving en dat is iets wat overheden en mensen vaak niet beseffen," zegt Stevens in ons video-interview waarin ze uitlegt dat beleid voor gehandicapten niet kan worden beperkt tot een kwestie voor sociale zaken.

Verdrag van de Verenigde Naties i

De in 2010 aangenomen strategie is het belangrijkste instrument voor de implementatie op EU-niveau van het Verdrag van de Verenigde Naties voor de rechten van personen met een handicap, een juridisch bindend mensenrechtenverdrag. De doelstelling van het Verdrag is dat mensen met een handicap volledig van hun rechten moeten kunnen genieten.

De EU en de lidstaten moeten de doelstellingen van het VN-Verdrag gezamenlijk uitvoeren: alle bestaande en toekomstige EU-wetgeving moet in overeenstemming zijn met het Verdrag.

Aanbevelingen van het Parlement

In het verslag benadrukken de leden dat personen met een handicap recht hebben op gelijke behandeling en autonomie maar dat er nog meer maatregelen moeten worden genomen zodat zij ten volle van hun rechten kunnen genieten en hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Ze pleiten ook voor de snelle goedkeuring van verdere regels, zoals de Europese toegankelijkheidswet.

In haar verslag beveelt Stevens verplichte eisen aan met betrekking tot de toegankelijkheid van openbare ruimtes en minimumpercentages voor de arbeidsdeelname van personen met een handicap in de publieke en private sector. Daarnaast moeten maatregelen om inclusief onderwijs te garanderen met inbegrip van de toegankelijkheid tot EU-initiatieven zoals Erasmus + worden genomen. Het alarmnummer 112 moet ook volledig toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Ze vraagt ook met nadruk om aandacht voor de situatie van vrouwen en kinderen met een handicap.

Vierde Europees Parlement i van personen met een handicap

Na de internationale dag van personen met een handicap op 3 december, vindt het vierde Europees Parlement van personen met een handicap plaats op woensdag 6 december in het Europees Parlement. Honderden activisten en afgevaardigden van organisaties uit heel Europa, EP-leden en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen komen die dag bijeen. Ze bespreken onder meer de participatie van personen met een handicap in het politieke en openbare leven. Het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171124STO88816

Gecreëerd: 29-11-2017 - 19:22