Glyfosaat: het Parlement stelt de gezondheid van de burger op de eerste plaats

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 november 2017.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:30)

Het EP wil dat glyfosaat, een potentieel kankerverwekkende stof, na 2022 wordt verboden. De lidstaten besloten echter op 27 november het gebruik van glyfosaat met vijf jaar te verlengen.

In 2016 besloot de Europese Commissie het gebruik van glyfosaat in de EU gedurende vijftien jaar opnieuw toe te laten. Vanwege terughoudendheid van sommige EU-landen was de Commissie gedwongen om deze periode eerst tot tien en later tot vijf jaar te verkorten; alleen zo kon van de lidstaten de verlenging steunen.

Dit ging echter nog niet ver genoeg voor de leden. "We hebben gevraagd om een ​​geleidelijke uitfasering tot het jaar 2022 en een onmiddellijk verbod voor niet-professioneel gebruik," legde Miriam Dalli (S&D, MT) uit tijdens een hoorzitting op 20 november over een Europees burgerinitiatief om glyfosaat te verbieden.

Een Europese campagne of glyfosaat uit te bannen

Een Europees burgerinitiatief heeft 1,3 miljoen handtekeningen verzameld om glyfosaat te verbieden en mensen en het milieu te beschermen tegen giftige pesticiden.

"Het gebruik van glyfosaat heeft rampzalige gevolgen voor het milieu, het is ontworpen om planten zonder onderscheid te doden. Het is de ultieme moordenaar in de woorden van de producenten,” zei Franziska Achterberg namens het burgerinitiatief tijdens de hoorzitting.

In maart 2015 heeft hetInternationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) glyfosaat geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens, een beoordeling die niet wordt gedeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Is Monsanto's glyfosaat veilig?

Monsanto werd op 11 oktober 2017 uitgenodigd voor een hoorzitting in het Parlement. Vertegenwoordigers van het bedrijf weigerden naar de hoorzitting te komen omdat dit niet 'een geschikt forum' zou zijn om de kwestie aan te pakken. De Conferentie van voorzitters heeft lobbyisten van Monsanto uit het Parlement verbannen.

Documenten tonen duidelijk een geschiedenis van bedrog door Monsanto, zei Carey Gillam, een onderzoeksjournalist van US Right to Know, een NGO die zich richt op de voedselveiligheid, tijdens de hoorzitting. Het bedrijf heeft geprobeerd om beleidsmakers te manipuleren en heeft ook netwerken van Amerikaanse en EU-wetenschappers opgezet om glyfosaat te verdedigen terwijl ze onafhankelijk leken, waarschuwde ze.

Monsanto-documenten, interne e-mails en documenten die het bedrijf moest onthullen in Amerikaanse rechtbanken die het verband tussen glyfosaat en bloedkanker onderzoeken, zorgen voor twijfel wat betreft de geloofwaardigheid van een aantal Monsanto-gesponsorde studies, aldus de leden in juni 2017. De studies maakten deel uit van de documenten die door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en hetEuropees Agentschap voor chemische stoffen werden gebruikt om de veiligheid van glyfosaat te evalueren.

In 2016 bood het Duitse farmaceutische en pesticidenbedrijf Bayer 66 miljard dollar om Monsanto te kopen. De overeenkomst wordt nu onderzocht door de mededingingsadvocaten van de Commissie. De fusie zou het grootste bedrijf in pesticiden en zaden wereldwijd creëren, in een industrie die al zeer geconcentreerd is.

Productinformatie

REF.: 20171124STO88814

Gecreëerd: 28-11-2017 - 17:43