Entry-exit system: final adoption by the Council

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 november 2017.

Op 20 november 2017 heeft de Raad i de verordening inzake een inreis-uitreissysteem en de verordening tot wijziging van de Schengengrenscode in verband met het inreis-uitreissysteem aangenomen.

"Een strenge controle van onze buitengrenzen is essentieel voor de goede werking van het Schengengebied i. Het inreis-uitreissysteem zal bijdragen tot een betere controle aan de buitengrenzen, een betere identificatie van personen die de toegestane verblijfsduur hebben overschreden, en een versterking van de strijd tegen terrorisme."

Andres Anvelt, minister van Binnenlandse Zaken van Estland

In het systeem zullen de gegevens inzake inreis, uitreis en weigering van toegang van onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van het Schengengebied overschrijden, worden geregistreerd.

Het inreis-uitreissysteem zal bijdragen tot:

  • het verminderen van vertragingen bij grenscontroles en het verbeteren van de kwaliteit van grenscontroles door de automatische berekening van de toegestane verblijfsduur van elke reiziger
  • een systematische en betrouwbare identificatie van personen die de toegestane verblijfsduur hebben overschreden
  • het versterken van de interne veiligheid en de strijd tegen terrorisme door rechtshandhavingsinstanties toegang tot reisgeschiedenisgegevens te verlenen

Volgende stappen

De Raad en het Europees Parlement i moeten de aangenomen verordening nog ondertekenen. De ondertekende tekst zal worden bekendgemaakt in het Publicatieblad en 20 dagen later in werking treden. eu-LISA zal in overleg met de lidstaten starten met het opzetten van het nieuwe systeem, dat uiterlijk in 2020 operationeel moet zijn.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF


1.

Relevante EU dossiers