Bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM in Nay Pyi Taw (Myanmar), 20-21 november 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 november 2017, 15:32.

ASEM logo ASEM logo

Videobeelden van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM in Nay Pyi Taw op 20 en 21 november 2017

Voornaamste resultaten

Op 20 en 21 november vond in Nay Pyi Taw (Myanmar) de 13e bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM (Ontmoeting Azië-Europa) plaats.

De ministers bereikten overeenstemming over een verklaring van het voorzitterschap over de bijeenkomst:

13e bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM - fragmenten van de persconferentie

Overzicht van de belangrijkste punten die tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM zijn besproken

"Een sterker partnerschap voor vrede en duurzame ontwikkeling" - verklaring van het voorzitterschap

In tijden van grote veranderingen in de wereld, is onze samenwerking inzake mondiale aangelegenheden belangrijker dan ooit. In deze tijden van mondiale verandering kijken we steeds meer naar Azië als natuurlijke partner. Wij als Europese Unie willen dit partnerschap versterken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en hoofd van de EU-delegatie

Opmerkingen van Federica Mogherini tijdens de openingsceremonie van de 13e bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM

De voorbije twee dagen hebben wij vruchtbare besprekingen gehad over veiligheid, handel, klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en connectiviteit. Connectiviteit, of het nu gaat over de digitale wereld of de echte wereld, draait om het verbinden en nader tot elkaar brengen van mensen. Vooruitgang boeken met onze gemeenschappelijke Aziatisch-Europese connectiviteitsagenda kan dus zorgen voor meer handel, groei en welvaart.

Sven Mikser, minister van Buitenlandse Zaken van Estland, dat momenteel het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt

De minister gaf aan dat de EU ingenomen was met het bereikte akkoord over een definitie van connectiviteit met het oog op de toekomstige werkzaamheden van de ASEM op onder meer het gebied van duurzaamheid en economische haalbaarheid en de eerbiediging van internationale normen.

Perstoelichting van Sven Mikser, minister van Buitenlandse Zaken van Estland, namens de EU Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

In de loop van de tweedaagse bijeenkomst bespraken de ministers van Buitenlandse Zaken de belangrijkste uitdagingen waar beide continenten voor staan. Zij hielden twee plenaire sessies, de eerste over "Synergieën creëren inzake vrede en duurzame ontwikkeling" en de tweede over "Voor het derde decennium van de ASEM een dynamischer en meer verbonden ASEM-partnerschap". Er was ook een besloten sessie, waarbij een breed scala aan regionale en internationale vraagstukken ter sprake kwam.

Tal van ministers noemden veiligheid, terrorisme, klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en migratie grote mondiale uitdagingen. Zij onderstreepten dat samenwerking en connectiviteit essentieel zijn om deze uitdagingen doeltreffend het hoofd te bieden. Zij wezen in dit verband op de belangrijke rol van het ASEM-forum, dat kan helpen bij de versterking van de op regels gebaseerde wereldorde.

In de marge

Bijzondere bijeenkomst over de situatie in de deelstaat Rakhine

In de aanloop naar de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEM, woonden de Europese en Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken een vergadering bij over de situatie in de deelstaat Rakhine, die werd voorgezeten door Daw Aung San Suu Kyi, staatsadviseur (State Counsellor) van de Republiek Unie van Myanmar. De vergadering bood de gelegenheid van gedachten te wisselen over de jongste ontwikkelingen in de regio en over de inspanningen van de regering van Myanmar om in nauwe samenwerking met Bangladesh te zorgen voor de veilige en waardige terugkeer van de mensen die hun huizen zijn ontvlucht. De humanitaire situatie en het belang van gewaarborgde toegang voor alle hulpverleners kwamen ook aan bod.

Opmerkingen van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini voorafgaand aan de 13e Ontmoeting Azië-Europa (ASEM) van ministers van Buitenlandse Zaken

Op dezelfde dag legde de hoge vertegenwoordiger namens de EU een verklaring af over de situatie in de deelstaat Rakhine

Federica Mogherini in Nay Pyi Taw tijdens de jongerenbijeenkomst van de ASEM

Evenement voor jongeren: 8e model-ASEM

Parallel aan de bijeenkomst nam een groep van 150 jonge vertegenwoordigers van alle ASEM-landen deel aan een simulatie van de ASEM-onderhandelingen. Twee van hen werden uitgenodigd om hun standpunten kenbaar te maken tijdens de openingsceremonie van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken.

In de marge van de bijeenkomst had hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini een ontmoeting en gedachtewisseling met hen over belangrijke onderwerpen als migratie, democratie en handel.

De ASEM in cijfers

De ASEM-partners vertegenwoordigen:

60% van het mondiale bbp

60% van de wereldbevolking

60% van de wereldhandel

Meer belangrijke cijfers in verband met de ASEM vindt u in het verslag van Eurostat hieronder:

Ontmoeting Azië-Europa (ASEM): een statistisch portret (Eurostat)

Over de Ontmoeting Azië-Europa (ASEM)

De Ontmoeting Azië-Europa (ASEM) is in 1996 opgericht als forum voor dialoog en samenwerking tussen Europa en Azië. Zij heeft tot doel de relatie tussen beide continenten te versterken.

De ASEM verenigt 53 partners, waaronder de EU, 30 Europese landen (28 EU-lidstaten, Noorwegen, Zwitserland), 21 Aziatische landen, en het secretariaat van de ASEAN.

De ASEM-top wordt om de twee jaar beurtelings in Azië en Europa georganiseerd om de prioriteiten van het partnerschap vast te leggen. In de periode tussen de ASEM-toppen worden ministeriële bijeenkomsten georganiseerd, onder andere een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Zie ook

Ontmoeting Azië-Europa (EDEO)

ASEM-factsheet (EDEO) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Ontmoeting Azië-Europa (ASEM), Ulaanbaatar (Mongolië), 15-16 juli 2016

Informatie over de zitting

20-21 november 2017