Security and defence cooperation: Council highlights the significant progress made

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017.

De ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Defensie hebben vandaag gezamenlijk gedebatteerd over de uitvoering van de integrale EU-strategie op het gebied van veiligheid en defensie. De Raad nam vervolgens conclusies aan over veiligheid en defensie in het kader van de integrale EU-strategie.

In de Raadsconclusies wordt gewezen op de aanzienlijke vooruitgang die bij het versterken van de samenwerking inzake veiligheid en defensie is geboekt, onder meer inzake:

  • de permanente gestructureerde samenwerking (permanent structured cooperation - PESCO): lidstaten die hun voornemen uitten om deel te nemen ondertekenden een gezamenlijke kennisgeving, die in de marge van de Raad Buitenlandse Zaken werd overhandigd aan de hoge vertegenwoordiger en de Raad,

Krachtens het Verdrag van Lissabon kunnen EU-lidstaten hun samenwerking in militaire aangelegenheden opvoeren door het instellen van een permanente gestructureerde samenwerking (artikel 42, lid 6, en artikel 46 VEU en protocol nr. 10).

  • het Europees Defensiefonds, waarover de Commissie in juni 2017 een voorstel heeft ingediend,

Het Europees Defensiefonds moet via steun aan samenwerkingsprojecten innovatie bevorderen en schaalvoordelen mogelijk maken op het gebied van defensieonderzoek en in het stadium van industriële ontwikkeling, om zo het concurrentievermogen van de defensiesector in de EU aan te scherpen. Er is al een voorbereidende actie inzake defensieonderzoek aan de gang, en de Raad en het Parlement onderhandelen momenteel over een Commissievoorstel tot instelling van een industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (European Defence Industrial Development Programme - EDIDP).

  • de gecoördineerde jaarlijkse evaluatie inzake defensie (coordinated annual review on defence - CARD), in verband waarmee het Europees Defensieagentschap momenteel een proefrun uitvoert.

Het doel van de CARD is een procedure tot stand te brengen om een beter overzicht te krijgen van de nationale geplande defensie-uitgaven. Dit zou het mogelijk maken Europese vermogenstekorten beter aan te pakken, de defensiesamenwerking te verdiepen en te zorgen voor de optimale aanwending en samenhang van de geplande defensie-uitgaven.

In de conclusies wordt ook ingegaan op andere werkzaamheden op het gebied van veiligheid en defensie in de EU, waaronder betere militaire mobiliteit, de prioriteiten voor civiele crisisbeheersing, de responsiviteit van civiele missies, situatiebewustzijn, de gezamenlijke financiering van militaire GVDB-missies en -operaties, mat name de evaluatie van het Athenamechanisme, cyberdefensie en de capaciteitsopbouw ter ondersteuning van veiligheid en ontwikkeling.

Achtergrond

Een jaar geleden, op 14 november 2016, nam de Raad conclusies aan over de uitvoering van de integrale EU-strategie op het gebied van veiligheid en defensie. In die conclusies werd het ambitieniveau vastgesteld, dat wil zeggen de hoofddoelstellingen die de EU en haar lidstaten zullen nastreven op het gebied van veiligheid en defensie. De Raad stelde 3 strategische prioriteiten: reageren op externe conflicten en crisissituaties, opbouwen van de capaciteiten van de partners, en beschermen van de Europese Unie en haar burgers. In de conclusies van de Raad van 6 maart en 18 mei 2017 werd nota genomen van de vooruitgang en verdere sturing verleend.

Veiligheid en defensie vormen een van de prioritaire werkgebieden voor de uitvoering van de integrale strategie van de EU, naast: opbouw van veerkracht en een integrale aanpak van conflicten en crises, een sterkere samenhang tussen intern en extern beleid, het actualiseren van bestaande of het opstellen van nieuwe regionale en thematische strategieën, en het opvoeren van de inspanningen op het gebied van publieksdiplomatie.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF