Samenwerking inzake defensie: 23 lidstaten ondertekenen gezamenlijke kennisgeving inzake permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017.

Op 13 november 2017 ondertekenden de ministers van 23 lidstaten een gezamenlijke kennisgeving inzake de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO), waarna deze werd overhandigd aan de hoge vertegenwoordiger en de Raad.

De mogelijkheid van een permanente gestructureerde samenwerking op het gebied van veiligheids- en defensiebeleid werd ingevoerd bij het Verdrag van Lissabon. Via deze weg kunnen een aantal lidstaten van de EU nauwer gaan samenwerken op het vlak van veiligheid en defensie. Dit permanent kader voor samenwerking inzake defensie zal de lidstaten die dit willen en kunnen, toelaten om samen defensievermogens te ontwikkelen, in gezamenlijke projecten te investeren, of de operationele paraatheid en bijdrage van hun krijgsmacht op te voeren.

Volgende lidstaten ondertekenden de gezamenlijke kennisgeving: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. Andere lidstaten kunnen in een later stadium deelnemen.

De gezamenlijke kennisgeving is de eerste formele stap tot oprichting van de PESCO. De kennisgeving bevat:

  • de beginselen van de PESCO, waarbij met name wordt benadrukt dat de PESCO een ambitieus, bindend en inclusief Europees rechtskader is voor investeringen in de veiligheid en de defensie van het grondgebied en de burgers van de EU
  • de lijst van ambitieuze en meer bindende gezamenlijke afspraken die de lidstaten zijn overeengekomen, waaronder het gestaag opvoeren van het defensiebudget in reële termen om de afgesproken doelstellingen te verwezenlijken
  • voorstellen inzake PESCO-governance, met een overkoepelend niveau voor het behoud van de samenhang en de ambitie van de PESCO, aangevuld met specifieke governanceprocedures op projectniveau.

Gezamenlijke kennisgeving door lidstaten aan de hoge vertegenwoordiger en de Raad inzake PESCO

Volgende stappen

De Raad moet nu met versterkte gekwalificeerde meerderheid een besluit tot oprichting van de PESCO aannemen. Dat zou kunnen in de volgende Raad Buitenlandse Zaken (11 december).

Zodra de PESCO is opgericht dienen de deelnemende lidstaten een eerste lijst overeen te komen van projecten die binnen het PESCO-kader moeten worden uitgevoerd. Deze kunnen betrekking hebben op gebieden als opleiding, ontwikkeling van vermogens en operationele paraatheid op het vlak van defensie.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF