Zuidelijke Kaukasus en crisis in Georgië: EU benoemt nieuwe speciale vertegenwoordiger

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017.

Persverantwoordelijke

Virginie Battu

Persvoorlichter

+32 2 281 53 16

+32 470 18 24 05

De Raad heeft Toivo Klaar vandaag benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de EU voor de zuidelijke Kaukasus en de crisis in Georgië. Zijn taak zal erin bestaan tot een vreedzame oplossing van de conflicten in de regio, namelijk de crisis in Georgië en het conflict in Nagorno-Karabach, bij te dragen en de regionale samenwerking te bevorderen. De speciale vertegenwoordiger is met name belast met het medevoorzitterschap van en het deelnemen namens de EU aan het internationaal overleg van Genève over de gevolgen van het conflict in Georgië in 2008.

Toivo Klaar heeft momenteel de leiding over de afdeling Centraal-Azië van de Europese Dienst voor extern optreden i (EDEO) en was vóór deze benoeming hoofd van de EU-waarnemingsmissie in Georgië. Hij is een hooggeplaatste diplomaat met een ruime ervaring bij zowel de EDEO als de Estse diplomatieke dienst. Toivo Klaar volgt ambassadeur Herbert Salber (van Duitse nationaliteit) op, die de functie bekleedt sinds 8 juli 2014.

Speciale vertegenwoordigers van de EU dragen het EU-beleid en de EU-belangen uit in bepaalde regio's en landen en in verband met bepaalde kwesties die de EU ernstige zorgen baren of waaraan de EU belang hecht. Zij spelen een actieve rol bij inspanningen ter consolidatie van de vrede, stabiliteit en de rechtsstaat. De eerste speciale vertegenwoordigers van de EU werden benoemd in 1996. Op dit moment verlenen 8 speciale vertegenwoordigers ondersteuning aan de werkzaamheden van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini i.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF