Raad Buitenlandse Zaken, 13 november 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017, 20:01.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (incl. Defensie) van 13 november 2017 in Brussel

23 EU-lidstaten bundelen hun krachten inzake veiligheid en defensie via de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

Voornaamste resultaten

Samenwerking inzake veiligheid en defensie

De ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Defensie hebben van gedachten gewisseld over de uitvoering van de integrale EU-strategie op het gebied van veiligheid en defensie. De Raad nam vervolgens conclusies inzake veiligheid en defensie aan waarin zowel de geboekte vooruitgang als de volgende stappen worden belicht.

Samenwerking inzake veiligheid en defensie: Raad wijst op aanzienlijke vooruitgang

In de marge van de zitting ondertekenden 23 lidstaten een kennisgeving, de eerste stap op weg naar een permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Samen zullen zij defensievermogens ontwikkelen, investeren in gezamenlijke projecten en de operationele paraatheid van hun krijgsmachten opvoeren. Dit zal de EU-samenwerking inzake veiligheid en defensie ambitieuzer en flexibeler maken.

Hoewel dit een historische verwezenlijking is, doen we vandaag meer dan alleen vieren. We beginnen aan een reis samen. Dit is niet het einde van een bladzijde, maar het begin van een nieuw verhaal.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Samenwerking inzake defensie: 23 lidstaten ondertekenen gezamenlijke kennisgeving inzake permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

's Middags sprak de Raad (Defensie) met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg over de samenwerking tussen de EU en de NAVO. De ministers stipten aan dat de werkzaamheden binnen het EU-kader, en vooral inzake PESCO en militaire mobiliteit, beide organisaties ten goede komen.

Factsheet over samenwerking EU‑NAVO (EDEO) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Venezuela

De Raad nam conclusies over Venezuela aan en werd het eens over gerichte sancties met het oog op een geloofwaardig en zinvol proces dat kan leiden tot een vreedzame oplossing via onderhandelingen. De beperkende maatregelen omvatten een wapenembargo, een verbod op de uitvoer van uitrusting die voor binnenlandse repressie kan worden gebruikt en van IT-bewakingsapparatuur, evenals een rechtsgrond voor de mogelijke plaatsing van personen op een sanctielijst.

Deze geleidelijke, gerichte, flexibele en omkeerbare beperkende maatregelen zijn zodanig ontworpen dat zij de Venezolaanse bevolking geen schade toebrengen.

Venezuela: EU neemt conclusies en gerichte sancties aan

Betrekkingen EU-Afrika

De Raad Buitenlandse Zaken boog zich over de betrekkingen tussen de EU en Afrika in de aanloop naar de 5e top Afrikaanse Unie - Europese Unie, die op 29 en 30 november plaatsvindt in Abidjan, Ivoorkust. De ministers waren ingenomen met de focus op jongeren en onderstreepten het belang van een brede deelname aan de top. De ministers wezen op vele van de gemeenschappelijke uitdagingen die allicht aan bod zullen komen tijdens de top, waaronder banencreatie, klimaatverandering, vrede en veiligheid, migratie en mobiliteit.

5e top AU-EU, 29 en 30 november 2017

Strategische communicatie van de EU

De ministers van Buitenlandse Zaken maakten de balans op van de lopende werkzaamheden met betrekking tot de strategische communicatie van de EU, met name ten aanzien van de regio van het Oostelijk Partnerschap, het Zuidelijk Nabuurschap en de Westelijke Balkan.

Zij besloten de werkzaamheden verder op te voeren en stemden in met de ontwikkeling van de 3 taskforces. De lidstaten onderstreepten dat in de nabuurschap van de EU een positieve boodschap moet worden uitgedragen, en dat desinformatie moet worden tegengegaan waar en wanneer dat nodig is.

East StratCom Task Force (EDEO) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Informatie over de zitting

Raad Buitenlandse Zaken met inbegrip van Defensie

Zitting nr. 3574

Brussel

13 november 2017

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 13 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 13 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Addendum nr. 1, Raad Buitenlandse Zaken, 13 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Buitenlandse Zaken (incl. Defensie), 13 november 2017

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN