EU en Chili starten onderhandelingen over een gemoderniseerde associatieovereenkomst

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017.

Op 16 november zal in Brussel een eerste onderhandelingsronde tussen de EU en Chili over een gemoderniseerde associatieovereenkomst plaatsvinden. Dit is het resultaat van het vandaag door de EU-lidstaten i genomen besluit tot goedkeuring van het onderhandelingsmandaat voor de Europese Unie.

Het is de bedoeling de 14 jaar oude associatieovereenkomst tussen de EU en Chili te actualiseren om de daarin vervatte politieke ambities, samenwerkingsdoelstellingen en handelsbepalingen in overeenstemming te brengen met de moderne overeenkomsten van de EU. Een tweede ronde zal begin 2018 plaatsvinden.

Hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Federica Mogherini i zei hierover: "Een gemoderniseerde overeenkomst met Chili zal bijdragen tot het verdiepen van onze reeds uitstekende betrekkingen en het ontsluiten van nieuwe gebieden voor samenwerking. Zij zal ons een modern kader verschaffen, zodat wij ons kunnen blijven inzetten voor mondiale vrede en veiligheid, vrije en open economieën, inclusieve samenlevingen en de bevordering van mondiale gemeenschappelijke goederen."

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i zei: "Chili is onze oudste handelspartner in Latijns-Amerika en een belangrijke bondgenoot. Dankzij de bestaande overeenkomst zijn onze onderlinge handelsstromen in de afgelopen 14 jaar aanzienlijk toegenomen. Om alle politieke en mondiale uitdagingen van vandaag het hoofd te kunnen bieden, hebben wij echter een nieuwe, moderne overeenkomst nodig, aangezien in de overeenkomst van 2003 geen rekening wordt gehouden met tal van belangrijke kwesties inzake handel, diensten en investeringen. De onderhandelingen waarmee wij nu beginnen, zijn gericht op het sluiten van een moderne handelsovereenkomst van het hoogste kaliber die alle mogelijke kwesties bestrijkt, inclusief de aspecten die betrekking hebben op gedeelde waarden zoals duurzame ontwikkeling, ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen en corruptiebestrijding. Voor het eerst zal een door ons gesloten handelsakkoord ook gemeenschappelijke doelstellingen bevatten aangaande de belangrijke rol van vrouwen in het handelsverkeer."

Deze overeenkomst zou passen in de rij van succesvolle overeenkomsten die onlangs met onder meer Canada, Vietnam, Singapore en Japan werden gesloten, waardoor de alliantie van partners die zich inzetten voor multilateralisme, de rechtsstaat en vooruitstrevende regels voor de wereldhandel wordt uitgebreid.

Achtergrond

Sinds de sluiting van de associatieovereenkomst met Chili heeft de EU de betrekkingen op tal van gebieden verdiept. Dankzij de modernisering van de overeenkomst zullen wij nog nauwere banden kunnen smeden met het oog op mondiale uitdagingen, zoals de klimaatveranderingsagenda en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling voor 2030, economische en sociale samenwerking op gebieden zoals efficiënt energiegebruik, kleine en middelgrote ondernemingen en jongeren-, onderwijs- en werkgelegenheidsbeleid, en intensievere samenwerking inzake gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen.

De EU is de tweede handelspartner van Chili en was in 2016 goed voor 14,9 % van de totale Chileense handel. De laatste drie jaar is de bilaterale handel stabiel gebleven en in 2016 bedroeg het handelsoverschot van de EU 1,2 miljard EUR. Tegelijkertijd is de EU Chili's grootste buitenlandse investeerder: zij neemt bijna de helft van de stromen buitenlandse directe investeringen naar het land voor haar rekening.

Sinds de inwerkingtreding van de associatieovereenkomst in 2003 is de EU-uitvoer naar Chili met 170 % gestegen; de EU-invoer is met ongeveer de helft toegenomen. Wat diensten betreft, is zowel de EU-uitvoer als -invoer tussen 2010 en 2015 met meer dan een kwart gestegen. In 2016 bestond de EU-uitvoer naar Chili voornamelijk uit machines en vervoermaterieel, chemische producten en industrieproducten, terwijl de uitvoer uit Chili naar de EU werd gedomineerd door voedingsmiddelen en levende dieren, grondstoffen (vooral koper) en industrieproducten.

Meer informatie

Handelsbetrekkingen EU-Chili

Politieke betrekkingen EU-Chili

Ervaringen van exporteurs

IP/17/4606

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail