Defensie: Europese Commissie is verheugd over stappen in de richting van een permanente gestructureerde samenwerking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 13 november 2017.

De Commissie is zeer verheugd over het initiatief van België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden om permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) op het gebied van defensie op te zetten, door vandaag een gezamenlijke kennisgeving te ondertekenen en te overhandigen aan de hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini i.

Voorzitter Juncke ir roept al sinds zijn verkiezingscampagne op tot een sterker Europa op het gebied van veiligheid en defensie, en verklaarde in april 2014: "Ik ben ervan overtuigd dat we de huidige bepalingen van het Verdrag op grond waarvan de landen die dat willen, geleidelijk een gemeenschappelijke Europese defensie tot stand kunnen brengen, ernstiger moeten nemen. Ik weet dat niet alle landen dat willen, maar de landen die dat wel willen, moeten daartoe worden aangemoedigd. Het bundelen van defensiecapaciteit in Europa is vanuit economisch oogpunt volstrekt logisch." Die ambitie werd ook geformuleerd in zijn driepuntenplan voor buitenlands beleid, dat werd opgenomen in de Politieke beleidslijnen - het politieke contract van de Commissie Juncker i met het Europees Parlement en de Europese Raad.

PESCO is een op het Verdrag gebaseerd kader en proces om EU-lidstaten die dat willen en kunnen, in staat te stellen meer samen te werken op het gebied van defensie. Op die manier zullen lidstaten gezamenlijk defensiecapaciteit kunnen ontwikkelen, in gezamenlijke projecten investeren, en de operationele paraatheid en bijdrage van hun krijgsmacht opvoeren. Na de kennisgeving van vandaag zou de Raad tegen het einde van het jaar een formeel besluit tot instelling van PESCO moeten aannemen, en tegelijkertijd de eerste projecten moeten vaststellen.

Het in juni 2017 door de Commissie opgezette Europees defensiefonds zal samenwerkingsprojecten stimuleren op het gebied van defensieonderzoek, ontwikkeling van prototypes en gezamenlijke capaciteitsopbouw. De gezamenlijke kennisgeving van vandaag is een belangrijke stap naar de oprichting van een volwaardige Europese defensie-Unie in 2025, zoals voorzitter Juncker heeft benadrukt in zijn toespraak over de Staat van de Unie op 13 september 2017.

Raadpleeg hier een factsheet voor meer informatie over PESCO. Raadpleeg hier de strategische nota van het Europees Centrum voor politieke strategie: In Defence of Europe. U kunt de ondertekeningsceremonie van PESCO op EbS bekijken.

STATEMENT/17/4608

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail