Partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Mongolië treedt in werking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 31 oktober 2017.

Op 1 november treedt de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) tussen de Europese Unie i en haar lidstaten en Mongolië in werking.

Deze overeenkomst werd op 30 april 2013 ondertekend en vervangt de overeenkomst inzake commerciële en economische samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en Mongolië van 1993.

Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie i, Federica Mogherini i verklaarde: " De Europese Unie en Mongolië consolideren hiermee hun sterke banden, die zijn gebaseerd op gedeelde waarden en belangen, alsmede een sterke wil om nauwer samen te werken. De inwerkingtreding van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst en de aanstaande opening van de delegatie van de Europese Unie in Ulaanbaatar zorgt voor consolidatie van de bestaande samenwerkingsterreinen en verdere verdieping en diversificatie van de betrekkingen op terreinen van wederzijds belang, ten behoeve van de bevolking."

Met de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst worden de bestaande betrekkingen tussen de Europese Unie en Mongolië versterkt en wordt voortgebouwd op onze gedeelde gehechtheid aan goed bestuur, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. De samenwerking wordt uitgebreid tot een breed spectrum van terreinen, zoals duurzame ontwikkeling, grondstoffen, klimaatverandering, justitie en veiligheid, mensenrechten, wetenschap en technologie en goed bestuur, en handel en investeringen zullen worden vergemakkelijkt. Bij de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst zijn de Europese Unie en al haar lidstaten betrokken, wat mogelijkheden voor synergie biedt tussen de activiteiten van de EU en het beleid van individuele lidstaten.

De inwerkingtreding van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst valt samen met de opening van een EU-delegatie in Mongolië, die zich prioritair zal bezighouden met de uitvoering van de overeenkomst.

Meer informatie:

Website van de EU-delegatie in Mongolië

Factsheet over de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Mongolië

Persbericht over het besluit tot opening van een EU-delegatie in Mongolië

Volledige tekst van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Mongolië

IP/17/4183

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail