Noord-Korea: EU neemt nieuwe sancties aan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 oktober 2017.

Op 16 oktober besprak de Raad Buitenlandse Zaken i de situatie op het Koreaanse schiereiland, en met name de voortdurende ontwikkeling door de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) van kernwapens en ballistische raketten, in strijd met en met kennelijke minachting voor de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Gezien de aanhoudende dreiging voor de internationale vrede en stabiliteit die van de DVK uitgaat, nam de Raad i nieuwe autonome EU i-maatregelen aan om de druk op de DVK verder op te voeren en aldus het land ertoe aan te zetten zijn internationale verplichtingen na te komen. Deze maatregelen vormen een aanvulling op en een versterking van de sancties van de VN-Veiligheidsraad. Zij treden onmiddellijk in werking.

De nieuwe maatregelen omvatten:

  • een volledig verbod op EU-investeringen in de DVK, in alle sectoren. Het verbod was voorheen beperkt tot investeringen in de nucleaire en conventionelewapensindustrie, de mijnbouw, de raffinage- en chemische industrie, de metaalindustrie en metaalbewerking, en de ruimtevaartindustrie;
  • een volledig verbod op de verkoop van geraffineerde aardolieproducten en ruwe olie aan de DVK. De export hiervan was onderworpen aan bepaalde beperkingen uit hoofde van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad van 11 september;
  • een verlaging van het bedrag van persoonlijke geldoverdrachten naar de DVK van € 15 000 naar € 5 000. Hiervan wordt aangenomen dat zij worden gebruikt ter ondersteuning van de illegale programma's voor kernwapens en ballistische raketten van het land.

Om een einde te maken aan geldoverdrachten naar de DVK, kwamen de lidstaten voorts overeen werkvergunningen voor Noord-Koreaanse onderdanen die op hun grondgebied verblijven, niet te verlengen, behalve voor vluchtelingen en andere personen die internationale bescherming genieten.

De Raad voegde tevens 3 personen en 6 entiteiten die de illegale programma's steunen, toe aan de lijsten van personen en entiteiten waarvoor een bevriezing van tegoeden en reisbeperkingen gelden. Daardoor zijn er nu in totaal 41 personen en 10 entiteiten onderworpen aan autonome beperkende maatregelen van de EU tegen de DVK. Daarnaast staan er 63 personen en 53 entiteiten op de VN-lijsten.

De ministers kwamen tevens overeen zich actief in te zetten voor een solide uitvoering van alle betrokken resoluties van de VN-Veiligheidsraad door alle VN-lidstaten.

Achtergrond

De EU zet alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad om die zijn goedgekeurd naar aanleiding van de programma's voor kernwapens en ballistische raketten van de DVK. Voorts heeft de EU autonome beperkende maatregelen tegen de DVK getroffen, ter aanvulling en versterking van het VN-sanctieregime.