Myanmar/Birma: Raad neemt conclusies aan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 oktober 2017.

De Raad i nam de volgende conclusies over Myanmar/Birma aan:

"1. De humanitaire en de mensenrechtensituatie in de deelstaat Rakhine is uitermate ernstig. Er zijn diep verontrustende berichten over voortdurende brandstichting en aanhoudend geweld tegen mensen en ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurig wapengeweld, de aanwezigheid van landmijnen en seksueel en seksegerelateerd geweld. Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk stoppen. Meer dan 500 000 mensen, vooral Rohingya, zijn door het geweld en uit angst hun huizen ontvlucht en hebben hun toevlucht gezocht in Bangladesh. Dat zo veel mensen op zo korte tijd worden ontheemd, wijst er sterk op dat opzettelijk wordt opgetreden om een minderheid te verdrijven. Het is daarom van kapitaal belang dat de vluchtelingen op een veilige en waardige manier kunnen terugkeren. De toegang tot de deelstaat Rakhine voor humanitaire hulpverlening en de media is in sterke mate beperkt. Daarom kan niet goed worden beoordeeld wat de behoeften zijn en kan er niet volledig in worden voorzien.

  • 2. 
    De EU heeft er bij alle partijen op aangedrongen ogenblikkelijk een einde te maken aan alle vormen van geweld. Zij dringt er bij de militairen van Myanmar/Birma op aan hun operaties te beëindigen, erop toe te zien dat alle burgers zonder onderscheid worden beschermd, en het internationale recht inzake de mensenrechten geheel te eerbiedigen. De EU herhaalt tevens haar oproep aan de regering van Myanmar/Birma om alle nodige maatregelen te nemen om de spanningen tussen de gemeenschappen te bezweren, onmiddellijk volledige, veilige en onvoorwaardelijke humanitaire toegang te verlenen, ook aan de VN, het ICRC en internationale ngo's, en een geloofwaardig en praktisch proces op te zetten om voor iedereen die van huis en haard is gevlucht, de veilige, vrijwillige, waardige en duurzame terugkeer naar zijn plaats van herkomst mogelijk te maken. De EU heeft haar humanitaire hulp voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh opgevoerd en is bereid om, zodra zij toegang krijgt tot Rakhine, haar activiteiten ten gunste van alle mensen in nood in die deelstaat uit te breiden.
  • 3. 
    De EU en haar lidstaten herhalen dat zij, zoals onderstreept in de strategie van de EU ten aanzien van Myanmar (juni 2016), de democratische overgang, vrede, nationale verzoening en sociaal-economische ontwikkeling van het land krachtig willen ondersteunen. In deze context is de EU bereid om de regering van Myanmar/Birma te steunen bij de snelle en volledige uitvoering van de aanbevelingen van de Adviescommissie inzake de deelstaat Rakhine, inclusief de cruciale kwestie van het staatsburgerschap van de staatloze Rohingya-bevolking. De EU juicht toe dat de regering een interministerieel comité heeft opgericht voor de uitvoering van die aanbevelingen.
  • 4. 
    De EU ziet met genoegen dat de staatsadviseur (State Counsellor) heeft beloofd alle daders van mensenrechtenschendingen en andere strafbare feiten te laten berechten met inachtneming van de rechtsstatelijke beginselen, zodat alle vormen van straffeloosheid worden voorkomen, en op 19 september heeft verklaard dat Myanmar/Birma niet vreest voor een internationaal onderzoek. Geloofwaardige beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen en -misbruiken, waaronder brute aanvallen op kinderen, moeten grondig worden onderzocht. In deze context verzoekt de EU Myanmar/Birma dringend volledig samen te werken met de onafhankelijke internationale onderzoeksmissie van de Mensenrechtenraad en haar onverwijld volledige, veilige en ongehinderde toegang tot het land te verlenen. De EU is er tevreden over dat de Mensenrechtenraad van de VN onlangs het mandaat van de onderzoeksmissie heeft verlengd.
  • 5. 
    Voorts moedigt de EU Myanmar/Birma aan in dialoog te treden met zijn buurlanden, met name met Bangladesh, teneinde oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke problemen, met name de repatriëring van vluchtelingen naar hun plaats van herkomst, in de geest van goed nabuurschap. De EU is erkentelijk voor de constructieve rol die Bangladesh onder moeilijke omstandigheden heeft gespeeld.
  • 6. 
    In het licht van het buitenproportioneel gebruik van geweld door de veiligheidstroepen zullen de EU en haar lidstaten de uitnodigingen aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Myanmar/Birma en andere hooggeplaatste militairen opschorten en alle praktische samenwerking inzake defensie opnieuw bekijken. De EU bevestigt het belang van de huidige beperkende maatregelen van de EU die bestaan in een embargo op wapens en materiaal dat voor interne repressie kan worden gebruikt. De Raad kan extra maatregelen overwegen indien de situatie niet verbetert, maar staat ook klaar om passend te reageren op positieve ontwikkelingen.
  • 7. 
    De humanitaire situatie van de bevolkingsgroepen die door het conflict in de deelstaten Kachin en Shan worden getroffen, waaronder 100 000 ontheemden, is ook reden tot grote bezorgdheid. Humanitaire hulp is daar ook sterk aan banden gelegd en de EU verzoekt de regering van Myanmar/Birma opnieuw humanitaire toegang tot alle getroffen gemeenschappen in die gebieden te verlenen.
  • 8. 
    De EU zal deze belangrijke kwesties aan de orde blijven stellen, evenals alle uitdagingen die verband houden met het proces van democratische overgang in het kader van haar doorlopend overleg met de regering van Myanmar/Birma en in alle relevante internationale fora, met name de VN. De EU is ook voornemens van de gelegenheid gebruik te maken om in de marge van de komende ASEM-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken (Nay Pyi Taw, 20 en 21 november 2017) in constructieve dialoog met de regering te treden, en zij zal ook met alle Aziatische partners blijven samenwerken. De EU moedigt haar partners in de ASEAN en de regio eveneens aan om aan dit proces deel te nemen."
  • EU-betrekkingen met Myanmar (EDEO)

    ×

    Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

  • EU-delegatie in Myanmar

    ×

    Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: