Iraq: Council launches a civilian CSDP mission to support security sector reform

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 oktober 2017.

De Raad heeft vandaag het startsein gegeven voor een nieuwe civiele missie in Irak in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB). De missie moet de Iraakse autoriteiten helpen bij de uitvoering van de civiele aspecten van de Iraakse nationale veiligheidsstrategie.

De Raad heeft de Duitser Markus Ritter benoemd tot missiehoofd. Hij zal leiding geven aan een team van maximaal 35 EU-deskundigen. Zij zullen advies en bijstand verstrekken op prioritaire werkgebieden die inspelen op de behoeften van de betrokken instanties. De missie zal naar verwachting tegen het eind van het jaar in Bagdad worden ingezet. De Raad heeft voor de missie € 14 miljoen uitgetrokken voor 1 jaar.

De Iraakse nationale veiligheidsstrategie heeft ten doel overheidsinstellingen op te bouwen die in staat zijn de veiligheid en de vrede te consolideren en conflicten te voorkomen, met inachtneming van de rechtsstaat en de mensenrechtennormen. De strategie schetst een aantal urgente bedreigingen voor de nationale veiligheid, zoals terrorisme, corruptie, politieke instabiliteit en etnische en sektarische polarisering, waaraan de GVDB-missie mee het hoofd zal helpen bieden.

De missie zal nauw samenwerken met de EU-delegatie in Irak, alsmede met de internationale partners ter plaatse, zoals het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP i), de NAVO i en de wereldwijde coalitie tegen Da'esh.

In antwoord op een verzoek van de Iraakse autoriteiten om steun op het gebied van de hervorming van de civiele veiligheidssector, en conform de conclusies van de Raad over Irak van 19 juni, kwam de EU overeen een civiele GVDB-missie naar Bagdad te sturen en nam zij op 17 juli 2017 het crisisbeheersingsconcept voor de missie aan.