Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 12-13 oktober 2017 - Voornaamste resultaten 13 oktober

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2017, 16:32.

Voornaamste agendapunten

Europees Openbaar Ministerie

De ministers zullen op 12 oktober de verordening tot instelling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) aannemen in het kader van een nauwere samenwerking. Het EOM zal bevoegd zijn om, onder bepaalde voorwaarden, EU-fraude en andere strafbare feiten die de financiële belangen van de europees om Unie schaden, te onderzoeken en te vervolgen. De Europese en nationale rechtshandhavingsinspanningen ter bestrijding van EU-fraude zullen erin worden gebundeld.

De nauwere samenwerking werd eerder dit jaar opgezet omdat er over de ontwerpverordening geen unanieme overeenstemming bestond. Tot dusver hebben 20 lidstaten zich bij de samenwerking aangesloten. Andere landen kunnen dat op om het even welk moment ook doen.

Persmededeling over het Europees Openbaar Ministerie (EOM), 8 juni 2017

Beslissingen tot confiscatie en bevriezing

De ministers zullen zich ook buigen over de ontwerpverordening over de erkenning van beslissingen tot bevriezing en confiscatie tussen EU-landen. Het wetgevingsvoorstel moet de grensoverschrijdende invordering van criminele vermogensbestanddelen versoepelen en de justitiële samenwerking in de EU verbeteren. Het maakt deel uit van de EU-inspanningen ter bevordering van de strijd tegen criminaliteit en terrorismefinanciering.

Strafregisters

De ministers zullen van gedachten wisselen over een voorstel voor een betere uitwisseling van strafregisters in verband met niet-EU-onderdanen in het Europees Strafregisterinformatiesysteem (Ecris).

Het systeem is in 2012 opgezet om het EU-landen gemakkelijker te maken informatie over strafregisters uit te wisselen.

Binnengrenzen van het Schengengebied

De ministers zullen op 13 oktober spreken over de voorgestelde herziening van de regels inzake de tijdelijke herinvoering van controles aan de binnengrenzen in het Schengengebied.

De bespreking zal ook de toepassing van de huidige regels in het algemeen omvatten.

Migratie

De ministers zullen worden geïnformeerd over de voortgang van de lopende hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel.

Het gemeenschappelijk Europees asielstelsel hervormen (achtergrondinformatie)

Tijdens de lunch zullen ze ingaan op de meest recente ontwikkelingen op migratiegebied, met bijzondere aandacht voor hervestiging.

Informatie over de zitting

Luxemburg

12/10/2017

Persinformatie

Persverantwoordelijke

Veronica Huertas Cerdeira

Persvoorlichter (Binnenlandse Zaken; Coördinatie terrorismebestrijding)

+32 22814548

+32 470882199

Bent u geen journalist? Gelieve uw verzoek naar de dienst Voorlichting te sturen.


1.

Relevante EU dossiers