Het Parlement eert winnaars Europese burgerprijs 2017

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 12 oktober 2017.

Op 11 oktober kwamen mensen en organisaties uit heel de EU i naar het Parlement voor de prijsuitreiking voor de prijs van de burgers.

De winnaars samen met EP-Voorzitter i Antonio Tajani i

De Europese burgerprijs wordt elk jaar uitgereikt aan projecten en initiatieven die bijdragen aan de Europese samenwerking en de bevordering van gemeenschappelijke waarden. Na het ontvangen van medailles in ceremonies in hun eigen landen kwamen de laureaten in Brussel bijeen voor een centrale prijsuitreiking.

EP-ondervoorzitter en juryvoorzitter Sylvie Guillaume (S&D, FR) zei: "Het Europees Parlement i wil deze succesvolle projecten onder de aandacht brengen. Onze burgers hebben een stem en de Europese burgerprijs geeft prima weer dat we naar hen luisteren.”

Sylvie Guillaume tijdens de uitreikingsceremonie

Dit jaar zijn er 49 mensen en organisaties uit 26 EU-landen i winnaar.

Onder hen twee Belgische projecten: Hope for Girls, is een project over Vrouwelijke Genitale Verminking. De voorzitters van Hope for Girls willen het thema in Europa op de kaart zetten want deze verminkingspraktijk wordt via migratiestromen nu in Europa geïmporteerd. De andere winnaar in België is het project Refugee Skills Matter van de organisatie Medicins du Monde dat erkende vluchtelingen in België met een buitenlands diploma in de medische sector, in contact brengt met professionelen met dezelfde specialiteit in België. Het doel is om een vluchteling zich vertrouwd te laten maken met het beroep in België en om het Nederlands of het Frans te oefenen in een professionele omgeving.

In Nederland waren eveneens twee winnaars. De organisatie Brexpats - Hear our Voice is een organisatie die opkomt voor de belangen van burgers die directe impact ondervinden van de aankomende uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het Ecrevissecomité ontvangt de prijs voor het project Glaskunst langs de Maas. Met het project wordt geprobeerd via glaskunst het besef van een grensoverschrijdende cultuur te promoten door het organiseren van onder andere fiets- en wandeltochten in de regio.

Klik hier voor de volledige lijst van winnaars,

De Europese burgerprijs

Sinds 2008 kent het Europees Parlement ieder jaar de Europese burgerprijs toe aan projecten en initiatieven die grensoverschrijdende samenwerking vergemakkelijken of het wederzijds begrip binnen de EU bevorderen.

De prijs, die symbolische waarde heeft, is ook bedoeld om het werk te erkennen van degenen die door middel van hun dagelijkse activiteiten de Europese waarden bevorderen.

Ieder parlementslid heeft het recht om een ​​persoon of organisatie voor de prijs te nomineren en de nationale jury die bestaat uit EP-leden kent een volgorde van voorkeur toe voor de genomineerden uit hun land. De uiteindelijke beslissing over de winnaars wordt genomen door een centrale jury onder leiding van EP-Ondervoorzitter Sylvie Guillaume.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171009STO85664

Gecreëerd: 12-10-2017 - 11:06