Noord-Korea: Raad scherpt EU-sancties aan conform jongste resolutie VN-Veiligheidsraad

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2017.

De Raad i zet zijn beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) nog meer kracht bij door de sectorale sancties van resolutie 2375 (2017) van de VN-Veiligheidsraad in EU i-wetgeving om te zetten. Die resolutie is op 11 september 2017 goedgekeurd naar aanleiding van de voortdurende activiteiten van de DVK in verband met de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten, die flagrant in strijd zijn met eerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

De maatregelen waar VNVR-resolutie 2375 (2017) in voorziet, zijn onder meer een verbod op de verkoop van aardgascondensaten aan de DVK en een verbod op de invoer van Noord-Koreaanse textielproducten. Bij de nieuwe maatregelen zijn ook beperkingen op de verkoop van geraffineerde aardolieproducten en ruwe olie aan de DVK.

Daarnaast zullen de lidstaten aan onderdanen van de DVK geen nieuwe vergunningen om op hun grondgebied te werken verstrekken, aangezien zij worden verdacht van het genereren van inkomsten die worden aangewend om bij te dragen aan de illegale programma's voor kernwapens en ballistische raketten van het land.

De wetgevingsbesluiten zetten ook de uitzonderingen om waartoe de VN-Veiligheidsraad om humanitaire en met levensonderhoud verband houdende doeleinden heeft besloten.

De Raad had de extra toevoegingen aan de lijst die worden opgelegd bij de resolutie van de VN-Veiligheidsraad, reeds op 15 september in EU-wetgeving omgezet: 3 entiteiten en één persoon die de illegale programma’s ondersteunen, zijn toegevoegd aan de lijsten inzake tegoedenbevriezing en reisbeperkingen. Het totaal aantal personen uit Noord-Korea tegen wie overeenkomstig VN-resoluties beperkende maatregelen zijn getroffen, bedraagt nu 63, en het aantal entiteiten 53. Daarnaast zijn 38 personen en 4 entiteiten autonoom door de EU op de lijsten toegevoegd.

Zoals door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU op 7 september in Tallinn is overeengekomen, bespreekt de Raad momenteel mogelijke extra autonome EU-maatregelen om de sancties van de VN-Veiligheidsraad aan te vullen en te versterken.

De EU zet alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad om die zijn goedgekeurd naar aanleiding van de programma's voor kernwapens en ballistische raketten van de DVK. Ook heeft de EU autonome beperkende maatregelen tegen Noord-Korea getroffen, ter aanvulling op en versterking van het VN-sanctieregime.

De wetgevingsbesluiten zullen worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van 10 oktober.

Resolutie 2375 van de VN-Veiligheidsraad (persmededeling)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Beperkende maatregelen van de EU tegen Noord-Korea (achtergrondinformatie)

Conclusies van de Raad over de Democratische Volksrepubliek Korea (persmededeling 17/7/17)

Toespraak van Federica Mogherini tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de situatie in de Democratische Volksrepubliek Korea (12/9/2017)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EU- Democratic People's Republic of Korea (DPRK) relations, factsheet

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN