Raad Buitenlandse Zaken over Iran en Noord-Korea

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 5 oktober 2017.

Buitenlandse Zaken

Tests met nucleaire raketten in Noord-Korea en ontwikkelingen rondom het atoomprogramma in Iran hebben recentelijk sterke reacties uitgelokt in de internationale gemeenschap, bijvoorbeeld van de Amerikaanse President Trump. Ook de Europese Unie zal zich in de Raad Buitenlandse Zaken i (RBZ) die op maandag 16 oktober in Luxemburg gehouden wordt buigen over deze ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen voor de veiligheidssituatie op het Europese continent.

Daarnaast is een thematische gedachtewisseling tussen de ministers van Buitenlandse Zaken voorzien over het Europese mensenrechtenbeleid in de wereld. De EU heeft dit thema, met steun van Nederland, als een van de prioriteiten benoemd in de 'EU Global Strategy'. Dit is het strategisch beleidsdocument voor het extern optreden van de Europese Unie, ook wel bekend als het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) van de EU.

Op dinsdag 10 oktober voert de commissie Buitenlandse Zaken een schriftelijk overleg met minister Koenders i over de agenda van de RBZ en de Nederlandse inzet.

  • 10/10: Inbreng schriftelijk overleg Raad Buitenlandse Zaken