Stemming over Roma-discriminatie: “Niemand wil als vee leven”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 24 oktober 2017.

Access to video:

(Duur van de video:1:49)

EP-lid Soraya Post i over Roma: "Niemand wil als vee leven"

De leden stemmen over een verslag waarin zij pleiten voor de gelijkheid van de Roma en de bestrijding van haat tegen hen. Rapporteur i Soraya Post legt het uit in onze video.

Op donderdag 28 september stemmen de leden van de over een verslag, waarin ze oproepen tot " niets meer, maar ook niets minder voor de Roma dan voor de meerderheidsbevolking".

Hoewel gelijkheid en non-discriminatie zijn vastgelegd in de grondwetten in de lidstaten en de EU i-verdragen, zijn er nog steeds mensen die minder gelijk zijn dan anderen. De Roma-gemeenschap is al eeuwenlang onderwerp van discriminatie en hun situatie lijkt niet te verbeteren: er bestaan nog altijd veel vooroordelen.

De situatie van de Roma in getallen

Volgens het EU-MIDIS II-onderzoek leeft 80% van de Roma onder de armoedegrens en gaat de helft van de jongeren van 16-24 jaar niet naar school. Uit deEurobarometer-enquête van 2015 over discriminatie in de EU bleek dat 20% van de respondenten het ongemakkelijk zou vinden met een Roma te werken en slechts 45% zou op hun gemak zijn als hun zoon of dochter een relatie met een Roma had.

“Niemand wil arm zijn. Niemand wil als vee leven. Niemand wil niet zijn kinderen naar school sturen. Niemand wil zonder electriciteit of water leven. Wij kunnen geen trotse Unie zijn zolang er 10 tot 12 miljoen mensen zijn die volkomen van alles zijn uitgesloten," zegt de auteur van het verslag, Soraya Post (S&D, SE) die zelf Roma is.

Bekijk onze video voor meer informatie.

Meer informatie

Eerdere resoluties

Productinformatie

REF.: 20170925STO84606

Gecreëerd: 27-09-2017 - 16:37


1.

Relevante EU dossiers