Brexit en EU-begroting: hoeveel het VK de EU nog moet betalen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 20 september 2017.

De afwikkeling van de financiële verplichtingen van het VK is één van de belangrijkste kwesties van de Brexit-onderhandelingen.

Als lid van de EU i is het Verenigd Koninkrijk bepaalde verplichtingen aangegaan, zoals die voor de meerjarenbegroting van de EU. De uitdaging is berekenen wat de openstaande verplichtingen zijn in de onderhandelingen met de EU over de Brexit en de toekomstige betrekkingen.

De openstaande verplichtingen bestrijken een breed scala aan investeringen van onderzoek en infrastructuur, tot ontwikkelingshulp en pensioenen voor EU-ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk.

Hoe de Brexit de begroting van de EU zal beïnvloeden

Het besluit van het VK om zich uit de EU terug te treken heeft ook gevolgen voor toekomstige EU-begrotingen omdat één lidstaat minder zal bijdragen. Lees ook ons interview met Jens Geier, die namens het Parlement over het grootste deel van de EU-begroting voor 2017 heeft onderhandeld.

Bekijk de infografiek over wat elke lidstaat, inclusief het Verenigd Koninkrijk, momenteel bijdraagt ​​aan de EU-begroting.

Toekomstige bijdragen?

Een ander probleem is hoeveel het VK nog in de toekomst aan de EU-begroting moet bijdragen als het nog steeds toegang wenst tot de interne markt, de douane-unie of andere EU-initiatieven.

Standpunt van het Parlement

In het standpunt van het Parlement dat op 5 april 2017 werd aangenomen, benadrukten de leden dat als het VK lid wil zijn van de interne markt en de douane-unie, het land de algemene begrotingsbijdragen moeten accepteren.

Zij hebben ook gezegd dat het VK alle wettelijke, financiële en begrotingsverplichtingen, inclusief verplichtingen in het kader van het huidige meerjarig financieel kader, tot en na uittreding moet nakomen.

De aangenomen positie dient als richtlijn voor de onderhandelingen tussen de EU en het VK. Het Parlement speelt een sleutelrol bij de beslissing over het resultaat van deze besprekingen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20170918STO84113

Gecreëerd: 20-09-2017 - 14:44

Bijgewerkt op: 20-09-2017 - 14:47