North Korea: EU aligns its lists of sanctioned people and entities with the latest UN Security Council resolution

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 15 september 2017.

De Raad heeft 3 entiteiten, te weten de Afdeling Propaganda en Agitatie van de Koreaanse Arbeiderspartij, het Centraal Militair Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij en de Afdeling Organisatie en Sturing, en 1 persoon toegevoegd aan de lijsten van personen en entiteiten die onderworpen zijn aan een bevriezing van tegoeden en reisbeperkingen, en aldus een deel van de bij Resolutie 2375 (2017) van de VN-Veiligheidsraad opgelegde nieuwe sancties omgezet in EU-wetgeving.

Deze resolutie van 11 september 2017 is het antwoord van de VN-Veiligheidsraad op de aanhoudende inspanningen van Noord-Korea om kernwapens en ballistische raketten te ontwikkelen, in strijd met en met stuitende minachting voor eerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Met dit besluit komt het totaal aantal personen uit Noord-Korea die overeenkomstig VN-resoluties onder beperkende maatregelen vallen uit op 63, en het aantal entiteiten op 53. Daarnaast zijn al 41 personen en 6 entiteiten op autonome wijze door de EU aan de lijsten toegevoegd.

De Raad i zal vaart maken met de omzetting van de andere sancties in Resolutie 2375 van de VN-Veiligheidsraad. De Raad bevestigt daarmee de visie die de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens hun informele bijeenkomst van 7 september in Tallinn (Estland) hebben afgesproken, onder meer dat alle VN-lidstaten alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad moeten uitvoeren.

De EU geeft uitvoering aan alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de Noord-Koreaanse programma’s voor kernwapens, andere massavernietigingswapens en ballistische raketten. Ook heeft de EU autonome beperkende maatregelen tegen Noord-Korea getroffen, ter aanvulling op en versterking van het VN-sanctieregime.

De wetgevingsbesluiten werden aangenomen via de schriftelijke procedure. Ze worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie van 16 september.

UN Security Council resolution 2375 (press release)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Beperkende maatregelen van de EU tegen Noord-Korea (achtergrondinformatie)

Conclusies van de Raad over de Democratische Volksrepubliek Korea (persmededeling 17/7/17)

Toespraak van Federica Mogherini tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de situatie in de Democratische Volksrepubliek Korea (12/9/2017)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EU- Democratic People's Republic of Korea (DPRK) relations, factsheet

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN