EU prolongs sanctions over actions against Ukraine's territorial integrity until 15 March 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 14 september 2017.

De Raad i heeft op 14 september 2017 de beperkende maatregelen wegens acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen verlengd met 6 maanden, tot en met 15 maart 2018. De maatregelen betreffen bevriezingen van tegoeden en reisverboden.

Een beoordeling van de situatie gaf geen aanleiding tot een wijziging in de sanctieregeling. De lijst werd geëvalueerd en de Raad schrapte 4 overleden personen van de lijst van personen voor wie deze beperkende maatregelen gelden. Na een fusie waarbij 3 op de lijst vermelde entiteiten waren betrokken, werden deze entiteiten van de lijst geschrapt en werd de entiteit die het resultaat van de fusie was, aan de lijst toegevoegd, zodat de bestaande sancties gehandhaafd blijven. De beperkende maatregelen gelden nu voor 149 personen en 38 entiteiten.

De informatie en motivering in verband met de vermelding op de lijst van deze personen en entiteiten werden waar nodig geactualiseerd. De wetsbesluiten zullen vanaf 15 september 2017 in het Publicatieblad van de EU te raadplegen zijn.

Andere maatregelen die de EU naar aanleiding van de Oekraïense crisis heeft genomen, zijn onder meer:

op specifieke sectoren van de Russische economie gerichte economische sancties, die tot en met 31 januari 2018 van kracht zijn;

beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol, beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol, geldig tot en met 23 juni 2018.

Overzicht van de beperkende EU-maatregelen als reactie op de crisis in Oekraïne