Partnerschapskader inzake migratie: gezamenlijk migratiebeheer leidt tot positieve resultaten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 6 september 2017.

Vandaag hebben de Commissie en de hoge vertegenwoordiger het vijfde voortgangsverslag over het partnerschapskader inzake migratie voorgesteld. Daaruit blijkt dat de maatregelen voor een beter beheer van migratie langs de centrale Middellandse Zeeroute en de samenwerking met partners in Afrika, tot resultaten beginnen te leiden.

In de zomermaanden is het aantal tragische overlijdens op zee aanzienlijk afgenomen en ook het aantal migranten dat het centrale Middellandse Zeegebied oversteekt, is aanzienlijk gedaald. Samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft de EU meer dan 11 000 migranten geholpen om vanuit Libië en Niger vrijwillig naar hun land van herkomst terug te keren.

De EU en de lidstaten gaan verder op de in 2016 met het partnerschapskader inzake migratie ingeslagen weg, door zich nog meer in te spannen om levens te redden, het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars en mensenhandelaars te ontwrichten, de achterliggende oorzaken van migratie te bestrijden, en samen te werken met de landen van herkomst of doorreis, dat alles met inachtneming van de Europese waarden en de eerbiediging van de mensenrechten.

Hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Federica Mogherini i: "We spreken vaak over migratie in termen van een complexe uitdaging, maar we mogen nooit vergeten dat we te maken hebben met de verhalen van honderdduizenden mensen. De EU neemt het voortouw als het gaat om het concreet helpen en beschermen van migranten. Dankzij onze gezamenlijke inspanningen met de VN-agentschappen en onze Afrikaanse partners hebben we een aantal bemoedigende eerste resultaten behaald op het vlak van onze prioriteiten: levens van migranten redden, het bedrijfsmodel van de smokkelnetwerken ontwrichten, de strijd tegen armoede opvoeren en mogelijkheden bieden om legaal naar Europa te komen. We zijn op weg naar een systeem waarin we, met volledige eerbiediging van de mensenrechten, zorgen voor een gezamenlijke en duurzame aanpak van een situatie die een sterk partnerschap vereist, met gedeelde verantwoordelijkheden, solidariteit en een blijvende inzet. We zijn eindelijk op de goede weg, nu moeten we consequent en vastberaden doorzetten".

Het partnerschap met de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de IOM is overal langs de centrale Middellandse Zeeroute versterkt. Er zijn specifieke programma's opgezet voor de bescherming en ondersteuning van migranten (primaire gezondheidszorg, toegang tot documenten, enz.), begeleide vrijwillige terugkeer en re-integratie van terugkeerders.

Heel wat vooruitgang is geboekt op een aantal prioritaire gebieden die zijn overeengekomen in het partnerschapskader en het actieplan van 4 juli 2017 inzake maatregelen om Italië te steunen, onder meer op het vlak van terugkeer en overname. In de komende maanden zal daar verder werk van worden gemaakt. De EU blijft ook paraat om alle nodige hefbomen en instrumenten voor een constructieve samenwerking op dit gebied in te zetten, onder meer aan de hand van visumbeleid.

Concrete resultaten van het partnerschapskader

Er wordt binnen het partnerschapskader verdergewerkt aan dialoog en samenwerking met de prioritaire landen in Afrika: Niger, Mali, Nigeria, Senegal en Ethiopië. In de Sahel biedt de EU ondersteuning voor meer veiligheid en ontwikkeling. Tot dusver zijn 169 contracten ondertekend voor een totaalbedrag van meer dan 1,2 miljard euro in het kader van het EU-trustfonds voor Afrika, waaronder nu ook Guinee, Ivoorkust en Ghana vallen.

Er zijn projecten opgestart om banen te helpen creëren of om sociale basisvoorzieningen ten behoeve van de plaatselijke bevolking te ondersteunen. Ter verhoging van de veiligheid worden plaatselijke missies in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB) van de EU versterkt en wordt de aanpak ervan geregionaliseerd.

Met 50 miljoen euro levert de EU ook de grootste bijdrage aan de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5-Sahel, die de regionale grensbeveiliging moeten versterken en de mensenhandelaars moeten bestrijden.

De samenwerking is ook versterkt met de partnerlanden in Noord- en West-Afrika en in Azië, waar een akkoord is bereikt met Bangladesh over operationele standaardprocedures.

Positieve ontwikkelingen langs de centrale Middellandse Zeeroute

Langs de centrale Middellandse Zeeroute wordt nog intensiever ingezet op opsporings- en reddingsacties op zee, samenwerking met de buurlanden van Libië en vrijwillige terugkeer. Aansluitend bij het actieplan van 4 juli om Italië te steunen is in het kader van het EU-trustfonds voor Afrika een project ter waarde van 46,3 miljoen euro goedgekeurd ter versterking van de capaciteit van de Libische autoriteiten op het gebied van grens- en migratiebeheer. Dit komt bovenop de lopende werkzaamheden met internationale partners zoals de IOM en de UNHCR om migranten en vluchtelingen beter te beschermen, begeleide vrijwillige terugkeer te stimuleren, legale mogelijkheden te bieden aan personen die bescherming nodig hebben en de veerkracht van gastgemeenschappen te verhogen. De Commissie heeft middelen vrijgemaakt ter ondersteuning van 37 000 hervestigingen in 2018, onder meer uit Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika. Er wordt verder werk gemaakt van de opleiding en capaciteitsopbouw van de Libische kustwacht in het kader van het "Seahorse"-project en de EUNAVFOR MED Operation SOPHIA, onder meer door het opzetten van een mechanisme voor monitoring van de opleidingen.

Volgende stappen

De maatregelen van de EU-instellingen en de EU-lidstaten moeten verder worden uitgebouwd. De verminderde migratiedruk langs de centrale Middellandse Zeeroute biedt de gelegenheid om verdere vooruitgang te boeken met de maatregelen die zijn getroffen sinds de start van het partnerschapskader in juni dit jaar. De beschikbare instrumenten en middelen moeten dan ook worden uitgebreid en er moet snel worden overgegaan tot de uitvoering van de projecten voor een grotere sociaaleconomische weerbaarheid in de landen van herkomst en doorreis. De EU-lidstaten moeten meer inzet en betrokkenheid tonen, vooral wat betreft de toezeggingen in het kader van de hervestigingsronde die de Commissie op 4 juli is gestart, en de middelen die worden beschikbaar gesteld voor het EU-trustfonds voor Afrika.

De komende top EU-Afrika in november 2017 zal de gelegenheid bieden om de balans op te maken van de vooruitgang die is geboekt binnen het partnerschapskader met Afrikaanse landen.

Meer informatie

Vijfde voortgangsverslag over het partnerschapskader met derde landen in de context van de Europese migratieagenda

Factsheet over het partnerschapskader inzake migratie

Factsheet over de betrekkingen EU-Libië

Factsheet over het EU-noodtrustfonds voor Afrika

IP/17/3091

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail