Geurts: eierencrisis ingrijpend voor zowel consument als pluimveehouder

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 25 augustus 2017.

Voedselwaakhond NVWA heeft aan het begin van de eierencrisis de onduidelijkheid die er heerste bij de consumenten onnodig vergroot. Daardoor bleef het te lang onduidelijk of de eieren die in de winkels lagen nou wel of niet veilig waren. Maar ook voor de pluimveehouders zijn de gevolgen ingrijpend. Tijdens het debat over de eierencrisis riep CDA woordvoerder Jaco Geurts de regering en de Tweede Kamer op om meer begrip te tonen naar de pluimveehouders.

De eierencrisis heeft deze zomer zowel in de samenleving als de politiek voor veel opschudding gezorgd. Kamerleden kwamen er zelfs eerder voor terug van reces om hierover deze week een debat te kunnen voeren met minister Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris van Dam (landbouw).

Geurts: “De dagelijkse onzekerheid en zorg over de toekomst gaat pluimveehouders en hun gezinnen niet in de koude kleren zitten. Zelf heb ik ooit hetzelfde meegemaakt toen ons bedrijf getroffen werd in de Mkz-crisis en ons bedrijf werd geruimd. De afgelopen weken heb ik aan diverse keukentafels gezeten of via de telefoon boeren en boerinnen gesproken. En weer heb ik gezien en gehoord wat een crisis met pluimveehouders en hun gezinnen doet.”

Geurts noemde het schokkend dat minister Schippers en staatssecretaris van Dam geen enkele zelfreflectie laten zien. “In een interview met de Telegraaf werd pluimveehouders zelfs een trap na gegeven door te zeggen dat bedrijven zelf meer hadden moeten doen. Die opmerking vond ik totaal misplaats. Een crisis als deze overkomt je in enkele dagen, maar het herstel hiervan, financieel en emotioneel, duurt jaren.”

Hij sprak ook zijn verbazing uit over het optreden van een NVWA-vertegenwoordiger in Nieuwsuur. “Met zijn waarschuwing zorgde hij niet alleen voor verwarring bij de consument, maar liet hij ook een beeld achter van een ongeloofwaardige NVWA.”

De NVWA had scherper en directer moeten communiceren richting consument om onduidelijkheden te voorkomen. De overheid en organisaties als de NVWA mogen in de toekomst nooit meer zo’n verwarring laten ontstaan, vindt het CDA.

In het debat kwamen veel vragen aan de orde. Het CDA wil o.a. weten waarom de Tweede Kamer van de Belgische minister moest horen dat de NVWA sinds november 2016 al wist dat er in de pluimveesector Fipronil werd toegepast. En waarom is er wel onderzoek gedaan naar de anonieme tips maar werd er niet verder ingegrepen? Er was weliswaar geen gevaar voor de volksgezondheid, maar er was wel degelijk sprake van een biocide die in die sector verboden is. Als er op dat moment wel was ingegrepen had veel ellende voorkomen kunnen worden. En hoe zit het met het gebruik van dit middel in Europa en de rest van de wereld? Wordt daar iets tegen gedaan, en hoe garanderen we dat er op de Europese markt voldoende toezicht wordt gehouden?