Op de agenda in het Europees Parlement in de tweede helft van 2017

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 augustus 2017.

Access to video:

Op de agenda in het Parlement i in de tweede helft van 2017

Het Parlement maakt zich klaar voor een seizoen van grote politieke debatten en stemmingen over belangrijke wetgeving op het gebied van klimaat, migratie en de digitale markt.

Staat van de Europese Unie i

De toespraak van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i over de staat van de EU, is het startsein voor het politieke seizoen. De leden zullen willen horen waar Juncker staat wat betreft de belangrijkste problemen waarmee Europa wordt geconfronteerd.

Migratie en grenscontrole

De commissie Burgerlijke vrijheden zal haar standpunt bepalen over de herziening van het Dublin-asielstelsel, wat bepaalt welk land een asielaanvraag moet verwerken. De heeft zwakke punten in het systeem blootgelegd, aangezien de frontlinielanden moeite hebben om de instroom te verwerken maar de voorgestelde oplossingen zorgen voor veel controverse.

De leden zullen ook stemmen over een overeenkomst die met de Raad i is bereikt om het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken i om te zetten in een Asielagentschap van de EU en zal proberen de partiële overeenkomst met de Raad over de controles voor niet-EU-reizigers die de buitengrenzen van de EU overschrijden, af te ronden.

Klimaat i en milieu

De leden werken aan regels om de uitstoot van broeikasgassen te beperken als gevolg van landgebruik en landgebruiksverandering (bijvoorbeeld wanneer bossen worden omgezet in akkerland). Zij zullen ook met de Raad een akkoord willen bereiken over de plannen voor een hervorming van de EU-regeling voor emissiehandel, een belangrijke stap in het nakomen van de verplichtingen die de EU onder het Parijsakkoord is aangegaan.

Het Parlement zal ook stemmen of er een voorlopige overeenkomst met de Raad moet worden goedgekeurd over de regels inzake etikettering van biologische producten, die het vertrouwen van de consumenten in de biologische landbouw moeten versterken.

Economie

In de herfst stemmen de leden over de uitbreiding van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, die erop gericht is om private en publieke investeringen van 500 miljard euro tot 2020, te mobiliseren.

Sociale rechten

De leden zullen werken aan een aantal voorstellen van de Commissie op sociaal gebied, waaronder één over de noodzaak om een ​​goede balans tussen werk en gezinsleven te waarborgen voor werkende ouders.

Zij zullen ook besprekingen met de Raad voorbereiden over de herziening van de detachering van werknemers. Het huidige systeem waarmee werknemers van een bedrijf in één land in een ander EU-land kunnen werken, wordt bekritiseerd omdat het de gelijke concurrentievoorwaarden op de arbeidsmarkt verstoren zou.

Digitale interne markt

Het stimuleren van e-commerce en online diensten in Europa is een belangrijk onderwerp voor het Parlement. Dit omvat onder andere het aanpassen van het wettelijk kader voor auteursrecht aan het digitale tijdperk. De plenaire vergadering zal naar verwachting in oktober stemmen over e-privacy regels die het onder andere makkelijker maken om cookies te accepteren of te weigeren.

Belastingen

De enquêtecommissie, opgericht in het nasleep van het Panama-schandaal, zal eind 2017 zijn bevindingen presenteren over hoe de Europese Commissie i en de lidstaten de EU-regels implementeren tegen het witwassen van geld en belastingfraude.

De leden willen de goedkeuring van wijzigingen in de wetgeving inzake het witwassen van geld afronden, waardoor de transparantie over de eigenaars van ondernemingen moet worden verbeterd en terrorismefinanciering moet worden voorkomen.

Mensenrechten

Naast het houden van regelmatige plenaire debatten over de mensenrechtensituatie in landen over de hele wereld, zal het Parlement ook van dit jaar de winnaar van de Sacharovprijs voor vrijheid van gedachten kiezen. De prijsuitreiking vindt plaats in december in Straatsburg.

Productinformatie

REF.: 20170705STO79038

Gecreëerd: 23-08-2017 - 09:00