Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on the situation in Venezuela

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 26 juli 2017.

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Federica Mogherini i, namens de EU i, over de situatie in Venezuela in het vooruitzicht van de verkiezing van de grondwetgevende vergadering op 30 juli 2017

In Venezuela heeft de escalatie van politieke spanningen en geweld tijdens de nagenoeg dagelijkse demonstraties al te veel dodelijke slachtoffers en talloze gewonden geëist. Het is de hoogste tijd om het geweld te beëindigen. De vele meldingen van schendingen van mensen­rechten, buitensporig geweld, grootschalige opsluiting en berechting van burgers door militaire rechtbanken zijn zorgwekkend. De EU verwacht van de Venezolaanse autoriteiten dat zij de grondwet en de rechtsstaat eerbiedigen en ervoor zorgen dat de grond­rechten en fundamentele vrijheden, waaronder het recht van vreedzame betoging, gewaarborgd worden.

Respect voor de nationale assemblee als het legitieme wetgevende orgaan en de onafhankelijkheid van de hoofdaanklager, die ongebonden en zonder angst voor intimidatie of bedreiging moet kunnen optreden, zijn cruciaal om het vertrouwen van de burgers in de staat en het rechtsstelsel in stand te houden.

Alle overheidsinstanties en alle politieke actoren moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De levensomstandigheden van het Venezolaanse volk zijn zeer zwaar. Er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Er zijn dringend gezamenlijk overeengekomen oplossingen nodig om de benarde situatie van de bevolking te verlichten.

Het bijeenroepen van een grondwetgevende vergadering zorgt voor onenigheid binnen de Venezolaanse samenleving en dreigt het land verder te polariseren, waardoor het risico op confrontatie toeneemt. Net als bij de omzetting van de detentie van Leopoldo López van gevangenis naar huisarrest, moet de regering vóór 30 juli nadenken over dringende vertrouwenwekkende maatregelen om de spanningen te de‑escaleren en betere omstandigheden te creëren voor nieuwe stappen naar een vreedzame oplossing via onderhandelingen.

De EU roept de regering en de oppositie op de kanalen voor dialoog opnieuw te openen en weer te beginnen met serieuze politieke onderhandelingen in het belang van het hele land.

In dit verband moedigt de EU de oprichting aan van een door de regering en de oppositie geaccepteerde regionale “groep vrienden” ter ondersteuning van de inspanningen van de politieke actoren in Venezuela om een vreedzame, democratische en inclusieve oplossing voor de crisis in het land te vinden, en is zij bereid hiervoor alle mogelijke steun te verlenen. Daarbij mag niet worden voorbijgegaan aan de 4 essentiële voorwaarden voor een geslaagde overeenstemming: respect voor de scheiding der machten, vrijlating van opgesloten politieke tegenstanders, externe samenwerking om de grootste noden van de bevolking te lenigen en een duidelijk tijdpad voor de grondwettelijk voorgeschreven verkiezingen, zodat het Venezolaanse volk zijn wil kan uiten via vrije en rechtstreekse algemene verkiezingen.

De Europese Unie herhaalt dat zij bereid is tot samenwerking met de Venezolaanse autoriteiten om alle Europese burgers in Venezuela bijstand, bescherming en veiligheid te bieden.