Migratie: recordmaand voor herplaatsingen vanuit Italië en Griekenland

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 26 juli 2017.

Vandaag heeft de Commissie haar veertiende voortgangsverslag over de herplaatsing van asielzoekers binnen de EU en de hervestiging van vluchtelingen van buiten de EU goedgekeurd.

Nu in juni een recordaantal personen is herplaatst (meer dan 2 000 vanuit Griekenland en bijna 1 000 vanuit Italië) en bijna alle lidstaten op regelmatige basis toezeggingen doen en overdrachten uitvoeren, blijft het haalbaar om alle personen die voor herplaatsing in aanmerking komen, vóór september te herplaatsen. Er moet echter meer worden gedaan om de overdrachten vanuit Italië te versnellen, zeker met het oog op de huidige situatie in het centrale Middellandse Zeegebied. Ondertussen wordt verdere vooruitgang geboekt op het gebied van hervestiging: de Commissie is een nieuwe toezeggingsronde gestart om de meest kwetsbare personen uit Libië, Egypte, Niger, Ethiopië en Soedan te hervestigen, terwijl ook wordt doorgegaan met hervestiging vanuit Turkije.

Dimitris Avramopoulos i, Europees commissaris voor Migratie: "Als we kijken naar de resultaten die tot dusver zijn bereikt, is één ding zonneklaar: herplaatsing werkt als de politieke wil er is. Wat we nu nog nodig hebben, is dat laatste zetje om ons gezamenlijke doel te bereiken: de herplaatsing, vóór september, van de overgrote meerderheid van de asielzoekers die in Griekenland en Italië verblijven en die voor herplaatsing in aanmerking komen. Vooral Italië staat onder enorme druk en ik roep alle lidstaten dan ook op om hun inspanningen verder op te voeren wat de herplaatsingen vanuit Italië betreft. De EU laat landen met een buitengrens niet aan hun lot over en de Commissie zal ervoor blijven zorgen dat alle lidstaten aan hun wettelijke verplichtingen op het gebied van herplaatsing voldoen."

De Commissie maakt vandaag ook werk van de inbreukprocedures tegen Tsjechië, Hongarije en Polen wegens het niet-nakomen van hun wettelijke verplichtingen inzake herplaatsing (zie ook het persbericht).

Herplaatsing

Het tempo van de herplaatsingen is de laatste maanden verder toegenomen: sinds november 2016 zijn er elke maand meer dan 1 000 personen overgedragen en juni 2017 was met meer dan 3 000 overdrachten een recordmaand. Op 24 juli bedroeg het totale aantal herplaatsingen 24 676 (16 803 uit Griekenland en 7 873 uit Italië).

Er moet nog meer worden gedaan: op dit moment wachten nog ongeveer 4 800 kandidaten op herplaatsing vanuit Griekenland (en dit aantal stijgt naar verwachting tot 6 800) en in Italië blijven in aanmerking komende personen arriveren. Italië moet in aanmerking komende personen die in 2016 en de eerste helft van 2017 zijn gearriveerd, nog altijd met spoed in de regeling opnemen. Hierbij gaat het met name om ongeveer 25 000 Eritreeërs, die begin 2016 in Italië zijn aangekomen, maar van wie er slechts 10 000 voor herplaatsing zijn geregistreerd. Zoals de Commissie in een actieplan ter ondersteuning van Italië heeft voorgesteld, moeten de Italiaanse autoriteiten zorgen voor een snelle registratie van alle Eritreeërs die momenteel in het land aanwezig zijn en moet de herplaatsingsprocedure via daartoe aangewezen hubs worden gecentraliseerd. Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) ondersteunt de inspanningen van Italië met een online voorlichtingscampagne om alle potentiële aanvragers in beeld te krijgen.

In dit eindstadium is het van cruciaal belang dat lidstaten vaart zetten achter de herplaatsingen en voldoende toezeggingen doen om alle in aanmerking komende aanvragers te herplaatsen, ook diegenen die tot 26 september wellicht nog zullen aankomen. Hoe dan ook blijven de lidstaten ook na september gehouden aan de wettelijke plicht tot herplaatsing: de Raadsbesluiten inzake herplaatsing gelden voor alle personen die uiterlijk op 26 september 2017 in Griekenland of Italië aankomen en in aanmerking komende aanvragers moeten vervolgens binnen een redelijke termijn worden herplaatst.

Verschillende lidstaten hebben nagenoeg voldaan aan hun herplaatsingsverplichtingen: Malta, Letland en ook Noorwegen (een geassocieerde Schengenstaat die vrijwillig aan de regeling deelneemt) hebben ten aanzien van Griekenland alle personen herplaatst die aan hen waren toegewezen en Zweden, dat de herplaatsing pas in juni is gestart, heeft bijna 60 % van de aan het land toegewezen personen herplaatst. De Commissie is ook ingenomen met de recent aangekondigde stijging van de maandelijkse toezeggingen van Spanje en de door Duitsland aangekondigde versnelling van het tempo van de overdrachten.

Hervestiging

De algehele vooruitgang op het gebied van hervestiging zet door; inmiddels is uitvoering gegeven aan ongeveer driekwart (17 179) van de 22 504 hervestigingen die in juli 2015 zijn overeengekomen. Nu verschillende staten met grote toewijzingen hun hervestigingsinspanningen in het kader van de conclusies van juli 2015 geheel of nagenoeg zijn nagekomen, zijn de meeste inspanningen momenteel gericht op de hervestigingen op grond van de verklaring EU-Turkije. De hervestigingsinspanningen in het kader van deze regeling zijn echter nog altijd ongelijk verdeeld, omdat een aantal lidstaten nog steeds geen enkele persoon heeft hervestigd.

De hervestigingen vanuit Turkije blijven gestaag toenemen. Sinds 14 juni zijn er nog eens 1 552 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije naar lidstaten van de EU hervestigd. In totaal zijn nu 7 806 personen op grond van de verklaring hervestigd. De onderhandelingen tussen de deelnemende staten en Turkije over de operationele standaardprocedures voor de vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden vorderen eveneens, en het doel is om zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken.

Op 4 juli heeft de Commissie de lidstaten verzocht nieuwe hervestigingstoezeggingen voor 2018 te doen. Deze toezeggingen worden financieel gesteund door de Commissie. Deze toezeggingsronde moet de kloof dichten tussen de lopende hervestigingsregelingen en de goedkeuring van het voorstel van de Commissie voor een nieuw hervestigingskader dat nog door de medewetgevers wordt besproken. Overeenkomstig het actieplan ter ondersteuning van Italië en om de migratiedruk op Libië te verminderen, levens te redden en alternatieven voor de gevaarlijke irreguliere immigratieroutes te bieden, is de lidstaten specifiek verzocht om hun aandacht te richten op hervestiging vanuit Libië, Egypte, Niger, Ethiopië en Soedan, en door te gaan met de hervestigingen vanuit Turkije. De Commissie heeft voor hervestiging in 2018 een bedrag van 377,5 miljoen euro uitgetrokken: hiermee kan de hervestiging worden ondersteund van ten minste 37 750 personen die internationale bescherming nodig hebben (10 000 euro per persoon).

Achtergrond

De tijdelijke regeling voor noodherplaatsing is in september 2015 bij twee besluiten van de Raad vastgesteld, waarbij de lidstaten toezegden personen die internationale bescherming nodig hebben, vanuit Italië en Griekenland te herplaatsen.

Op 8 juni 2015 heeft de Commissie een Europese hervestigingsregeling voorgesteld en de lidstaten zijn op 20 juli 2015 overeengekomen om 22 504 personen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben, te hervestigen.

In de verklaring EU-Turkije van 18 maart 2016 is bepaald dat voor elke Syriër die vanaf de Griekse eilanden naar Turkije wordt teruggestuurd, een andere Syriër vanuit Turkije in de EU zal worden hervestigd. Dit beginsel is van toepassing sinds 4 april 2016. Er wordt voorrang gegeven aan migranten die de EU niet eerder op een irreguliere manier zijn binnengekomen en dit evenmin hebben geprobeerd.

De Commissie heeft op 13 juli 2016 een permanent EU-kader voor hervestiging voorgesteld om een gemeenschappelijk pakket standaardprocedures en een gemeenschappelijke beschermingsstatus vast te stellen en zo de Europese hervestigingsinspanningen te stroomlijnen.

Meer informatie

Mededeling: Twaalfde verslag over herplaatsing en hervestiging

Bijlage 1: Herplaatsingen vanuit Griekenland

Bijlage 2: Herplaatsingen vanuit Italië

Bijlage 3: Herplaatsingen vanuit Italië en Griekenland

Bijlage 4: Hervestiging: stand van zaken

Factsheet over herplaatsing en hervestiging

Factsheet over de aanpak van de vluchtelingencrisis: financiële steun van de EU aan Griekenland

De Europese migratieagenda

Besluit van de Raad over de herplaatsing van 40 000 personen vanuit Italië en Griekenland

Besluit van de Raad over de herplaatsing van 120 000 personen vanuit Italië en Griekenland

Besluit (EU) 2016/1754 van de Raad van 29 september 2016 tot wijziging van Besluit (EU) 2015/1601 tot vaststelling van voorlopige maatregelen op het gebied van internationale bescherming ten gunste van Italië en Griekenland

Conclusies van de Raad inzake de hervestiging van 20 000 personen die internationale bescherming nodig hebben

Verklaring EU-Turkije van 18 maart 2016

IP/17/2104

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail