Samenwerkingsraad EU-Oezbekistan, 17/07/2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2017, 1:13.

Op maandag 17 juli vond in Brussel de 13e zitting van de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie (EU) en de Republiek Oezbekistan plaats.

De Samenwerkingsraad boog zich over de positieve ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen, waaronder de politieke, justitiële en economische hervormingen, de rechtsstaat, betrekkingen op het vlak van handel, investeringen en energie, en internationale aangelegenheden. De Samenwerkingsraad had het ook over goed bestuur en samenwerking met het maatschappelijk middenveld. Ook werd gesproken over mensenrechtenkwesties, met name over de Oezbeekse naleving van internationale mensenrechteninstrumenten.

De Samenwerkingsraad evalueerde ook de maatregelen ter verbetering van het ondernemingsklimaat in Oezbekistan, zoals gepland in de ontwikkelingsstrategie van het land voor 2017‑2021. In dit verband werd gewezen op het aanzienlijke potentieel van de ontwikkeling van toerisme voor Oezbekistan. De hernieuwde betrekkingen van Oezbekistan met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de Europese Investeringsbank (EIB) openen nieuwe financieringsmogelijkheden voor het land.

De Samenwerkingsraad toonde zich ingenomen met het nieuwe subcomité inzake ontwikkelingssamenwerking en zag uit naar de eerste bijeenkomst ervan.

De Samenwerkingsraad nam ook met tevredenheid nota van de inwerkingtreding, op 1 juli, van het "textielprotocol" tot wijziging van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) EU-Oezbekistan. Dit opent nieuwe perspectieven voor de bilaterale betrekkingen en ondersteunt het lopende hervormingsproces in Oezbekistan.

De EU wees erop dat de inspanningen moeten worden volgehouden om ervoor te zorgen dat kinderarbeid en dwangarbeid volledig worden uitgebannen, in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en andere belanghebbenden.

In de marge van de bijeenkomst ondertekenden de EU en Oezbekistan een financieringsovereenkomst voor een tuinbouwproject, waarmee € 21,5 miljoen aan steun wordt uitgetrokken. Ook werd een protocol ondertekend tot wijziging van de PSO om rekening te houden met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie.

De Samenwerkingsraad vestigde de aandacht op gemeenschappelijke veiligheidskwesties zoals de preventie van gewelddadig extremisme, met name onder jonge en kwetsbare personen. Oezbekistan sprak zijn waardering uit voor de op 19 juni aangenomen conclusies van de Raad over Centraal‑Azië. Beide partijen wezen nogmaals op het belang van regionale dialoog en samenwerking. De EU dankte Oezbekistan voor de organisatie van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van Buitenlandse Zaken van de EU en Centraal-Azië, in het najaar van 2017 in Samarkand.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Sven Mikser, minister van Buitenlandse Zaken van Estland, namens de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini. De Oezbeekse delegatie werd geleid door Abdulaziz Kamilov, minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Oezbekistan.

EU-strategie voor Centraal-Azië: Raad neemt conclusies aan