Top EU-Japan, 06/07/2017 - Economische partnerschapsovereenkomst

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 7 juli 2017, 1:13.

Economische partnerschapsovereenkomst

De leiders van de EU en Japan stemden in beginsel in met een economische partnerschapsovereenkomst. Die overeenkomst zal de handel tussen de EU en Japan en het economisch partnerschap stimuleren door aandacht te besteden aan:

markttoegang voor goederen (met inbegrip van voertuigen en zuivelproducten), diensten en investeringen

overheidsopdrachten, met inbegrip van spoorwegen

niet-tarifaire maatregelen

bescherming van geografische aanduidingen

intellectuele-eigendomsrechten.

De economische partnerschapsovereenkomst EU-Japan zal de basis vormen voor het stimuleren van vrije en eerlijke handel tussen 2 van de belangrijkste economieën in de wereld, en verwerpt elke vorm van protectionisme. De partnerschapsovereenkomst versterkt ook het streven van de EU en Japan om nog hechter samen te werken bij de vaststelling van nieuwe internationale normen in de toekomst.

"Sommigen beweren dat er opnieuw tijden van isolationisme en desintegratie aanbreken, maar wij tonen dat dat niet klopt. Dat de wereld echt niet 100 jaar terug in de tijd hoeft te gaan. Integendeel. We kunnen stappen vooruit zetten. Dat bewijzen we met Japan."

Voorzitter Donald Tusk op de persconferentie van de top EU-Japan in Brussel

De onderhandelingsteams van beide partijen zullen de laatste hand leggen aan de overeenkomst, zodat de interne procedures binnenkort kunnen starten, zowel in de EU als in Japan.

Strategische partnerschapsovereenkomst

Japan en de EU bereikten ook een beginselakkoord over de strategische partnerschapsovereenkomst. Die zal een kader bieden voor een nog diepere en meer strategische samenwerking tussen de EU en Japan.

De strategische partnerschapsovereenkomst benadrukt de gemeenschappelijke waarden en beginselen die de grondslag vormen van het partnerschap tussen de EU en Japan, onder meer op het gebied van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

"Die basis van gedeelde waarden, die we niet alleen respecteren, maar ook - in overeenstemming met de strategische partnerschapsovereenkomst - willen uitdragen, heeft het mogelijk gemaakt om deze onderhandelingen af te sluiten. En het belangrijkste is dat er geen verliezers zijn."

Voorzitter Donald Tusk op de persconferentie van de top EU-Japan in Brussel

Noord-Korea

Tijdens de top riepen de leiders op tot de spoedige aanneming van een nieuweresolutie van de VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea, na de recente lancering van een mogelijk intercontinentale ballistische raket.

Ook drongen zij er bij Noord-Korea op aan om afstand te doen van alle kernwapens, andere massavernietigingswapens en ballistische raketprogramma’s, en om een geloofwaardige dialoog met de internationale gemeenschap aan te gaan.

Verklaring van premier Abe, voorzitter Tusk en voorzitter Juncker over Noord-Korea, 6 juli 2017

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Beperkende maatregelen van de EU tegen Noord-Korea (achtergrondinformatie)

Zie ook

EU-handelsovereenkomsten (achtergrondinformatie)

Een nieuwe handelsovereenkomst EU-Japan (Europese Commissie)

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Delegatie van de Europese Unie in Japan

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN