De brexitonderhandelingen: wie is wie?
DEN HAAG (PDC) - In nieuws over de brexitonderhandelingen vallen soms veel verschillende namen. Hieronder volgt een overzicht van de hoofdrolspelers.
Team UK
David Davis i is de hoofdonderhandelaar aan de kant van de Britten. Al sinds 1987 is hij politiek actief, staat hij bekend als een harde onderhandelaar. In zijn wereld loopt het Verenigd Koninkrijk gewoon weg van de onderhandelingen als er geen goede deal op tafel komt.
De nummer twee van het Britse onderhandelingsteam is Oliver Robbins. Hij is in feite de vaste man in Brussel. Wanneer Davis terug moet naar Londen voor overleg, bewaakt Robbins het fort. Hij is veiligheidsdeskundige van origine en wist tot kort nog niet zo veel van de EU-procedures.
Tim Barrow is de Britse permanente vertegenwoordiger in Brussel en steun en toeverlaat van Oliver Robbins. Hij bezorgde de officiële brief van May aan Juncker die de artikel 50-procedure in werking zette.
Verder is Philip Hammond, de Britse minister van Financiën, een invloedrijke speler. In de eerste instantie voerde hij, net als Theresa May i, campagne voor het 'remain-kamp' maar nu staat hij hoofdonderhandelaar Davis bij.'
Team EU
Michel Barnier is de hoofdonderhandelaar van de EU. Hij was eerder minister van Europese Zaken in Frankrijk en twee keer eurocommissaris. Hij staat bekend als een rustige onderhandelaar. Zijn motto is: "We are ready, keep calm and negotiate."'
De nummer twee aan de kant van de EU is Sabine Weyand. Ze werkt al meer dan twintig jaar in brussel en wordt geprezen om haar denkkracht en vermogen complexe onderhandelingen te stroomlijnen.
De Belg Didier Seeuws leidt een team van tien in Brussel, zij moeten er voor zorgen dat de belangen van de lidstaten behartigd worden. De vergaderingen van dit team zijn minimaal twee keer per week. In deze vergaderingen schuift van elke lidstaat een eigen brexit-afgevaardigde aan.
Een opvallende raadgever aan de EU kant is Georg Riekeles. Deze Noor is een kenner van de bijzondere relatie die de Noren, als niet-EU lidstaat, met de Unie hebben.
Daarnaast heeft het Europees Parlement ook een hoofdonderhandelaar. De voormalig Belgische premier Guy Verhofstadt i, nu leider van de ALDE fractie, heeft deze taak op zich genomen.
Nederlandse rapporteurs
Rapporteurs Pieter Omtzigt i (CDA) en Marit Maij i (oud-Kamerlid PvdA) van de vaste commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer hebben begin 2017 een uitgebreid rapport over de gevolgen van de brexit voor Nederland gepubliceerd. Sinds de verkiezingen van maart 2017 zijn Anne Mulder i (VVD) en Kees Verhoeven i (D66) naast Omtzigt brexit-rapporteurs.