EU-NATO cooperation: Council welcomes progress made

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 juni 2017.

Conclusies van de Raad i over het voortgangsverslag inzake de uitvoering van de gemeenschappelijke reeks voorstellen als bekrachtigd door de EU‑ en NAVO-ministers op 6 december 2016

  • 1. 
    De Raad herinnert aan zijn conclusies van 6 december 2016 over de uitvoering van de gezamenlijke verklaring van de voorzitter van de Europese Raad i, de voorzitter van de Europese Commissie en de secretaris-generaal van de Noord‑Atlantische Verdragsorganisatie (15283/16).
  • 2. 
    De Raad is ingenomen met de vooruitgang die is geboekt bij de uitvoering van de gemeenschappelijke reeks voorstellen (42 acties) en neemt in dit verband nota van het verslag dat gezamenlijk door de hoge vertegenwoordiger / vicevoorzitter / hoofd van het Europees Defensieagentschap en de secretaris-generaal van de NAVO is ingediend, overeenkomstig punt 9 van de conclusies van de Raad van 6 december 2016.
  • 3. 
    De Raad roept op tot verdere vooruitgang inzake de uitvoering van de gemeenschappelijke reeks voorstellen en ziet uit naar het volgende verslag, waarin ook mogelijke suggesties voor toekomstige samenwerking worden gedaan, in december 2017.
  • 4. 
    De Raad herhaalt dat de samenwerking tussen EU en NAVO zich moet blijven voltrekken in een geest van volledige openheid en transparantie en integraal moet sporen met de autonome besluitvorming en de procedures van beide organisaties, en in nauwe samenwerking en met de volledige betrokkenheid van de lidstaten. Zij moet gebaseerd zijn op de beginselen inclusiviteit en wederkerigheid zonder afbreuk te doen aan het specifieke karakter van het veiligheids- en defensiebeleid van enige lidstaat. De Raad herhaalt dat de samenwerking tussen de NAVO en de EU-lidstaten die geen NAVO-leden zijn, integraal deel uitmaakt van de samenwerking tussen de EU en de NAVO, en verwelkomt in dit verband de positieve bijdrage van die lidstaten aan de activiteiten van de NAVO. Dergelijke activiteiten zijn een integraal onderdeel van de samenwerking tussen de EU en de NAVO en de Raad is een sterke voorstander van de voortzetting ervan.

Read the progress report on the implementation of the common set of proposals endorsed by EU and NATO Ministers on 6 December 2016 (PDF)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

FR

EU-samenwerking inzake veiligheid en defensie (achtergrond­informatie)

Factsheet on EU-NATO cooperation

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN