EU committed to an empowered and resilient civil society: Council adopts conclusions on engagement with civil society in external relations

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 juni 2017.

Op 19 juni nam de Raad i conclusies aan over de samenwerking van de EU met het maatschappelijk middenveld in de externe betrekkingen.

De Raad onderkent de vele en diverse rollen die maatschappelijke organisaties spelen als pleitbezorgers van democratie, als verdedigers van de houders van rechten, de rechtsstaat, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

De conclusies onderstrepen het cruciale belang van maatschappelijke organisaties voor de succesvolle tenuitvoerlegging van de integrale EU-strategie en de Agenda 2030, waaronder de verwezenlijking van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

In een tijd waarin de ruimte voor het maatschappelijk middenveld in steeds meer landen wordt ingeperkt, bevestigt de Raad andermaal dat de EU is gekant tegen ongerechtvaardigde beperkingen van de vrijheid van vereniging, meningsuiting en vreedzame vergadering, die hinderpalen zijn voor het werk van maatschappelijke organisaties. De conclusies benadrukken het engagement van de EU om een belangrijke rol te spelen bij het bevorderen van sterkere posities inzake burgerlijke vrijheden en tegen de inperking van de bewegingsruimte van het maatschappelijk middenveld.

De Raad verwelkomt de vooruitgang die sinds zijn vorige conclusies, in 2012, is geboekt met de samenwerking van de EU met het maatschappelijk middenveld in de externe betrekkingen. Hij is ook verheugd over de verhoging, sinds 2012, van de financiële middelen van de EU ter ondersteuning van maatschappelijke organisaties en merkt op dat de EU de belangrijkste donor is geworden voor lokale maatschappelijke organisaties, met inbegrip van die welke zich bezighouden met humanitaire hulp en de bescherming en bevordering van mensenrechten en democratie.

De Raad verzoekt de Commissie de samenwerking met het middenveld voort te zetten en te versterken en verder na te denken en verslag uit te brengen over de problemen in de partnerlanden, waar de participatie van maatschappelijke organisaties moeilijk is of was.

Lees de volledige tekst van de Raadsconclusies

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Conclusies van de Raad - Aan de basis van democratie en duurzame ontwikkeling: het maatschappelijke engagement van Europa in de externe betrekkingen, 15 oktober 2012