Europese Commissie moet snel reageren op nieuw corruptierapport Raad van Europa

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op woensdag 7 juni 2017.

Vandaag presenteerde het anticorruptie netwerk van de Raad van Europa, GRECO, in haar jaarrapport over 2016 de resultaten van de vierde evaluatieronde. Opvallend is de kritiek op de lakse houding van de Europese Commissie. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ´In het rapport roept de Raad van Europa de Commissie voor de zoveelste keer op eindelijk mee te gaan doen met de evaluaties. Het is treurig dat op dit gebied geen enkele voortgang is gemaakt. De speciale bijdrage van de Europese Ombudsman, Emily O´Reilly vult dit gat enigszins op, maar laat tegelijkertijd zien dat het integriteitsbeleid van de Europese instellingen nog te wensen overlaat. Het is onbegrijpelijk dat de Commissie geen gebruik maakt van GRECO om te leren van ervaringen van nationale regeringen. Ik roep Vice-President Timmermans dan ook op de uitgestoken hand van de Raad van Europa op te pakken en actief mee te werken met de evaluaties van GRECO´.

De 4e evaluatieronde had betrekking op het voorkomen van corruptie bij parlementariërs, rechters en openbare aanklagers. De Jong: ´Ook in het Europees Parlement hebben we te maken met belangenverstrengeling, fraude en corruptie. Daarover vind je in het rapport niets terug, omdat de Europese Commissie weigert te rapporteren over het beleid van de Europese instellingen. Terwijl de Europese Unie het goede voorbeeld zou moeten geven, haakt de Commissie af. Dit is niet uit te leggen aan de burger. Samen met gelijkgezinde Europarlementariërs dring ik al langer aan op een actievere houding van de Commissie, maar ze willen gewoon niet. We zullen echter niet opgeven en samen met de Europese Ombudsman gaan we de druk op Timmermans verder opvoeren´.

De resultaten van de 20 Europese landen die deelgenomen hebben aan de evaluatie, zijn niet goed. De Jong: ´Te vaak wordt gedacht dat het strafbaar stellen van corruptie genoeg is. Dat meer dan driekwart van de aanbevelingen van GRECO voor een preventief integriteitsbeleid niet of onvolledig zijn uitgevoerd, is slecht nieuws. Ook bij de Europese instellingen blijft het vechten om harde integriteitsregels door te voeren. Het rapport laat zien hoe urgent deze maatregelen zijn, zowel voor lidstaten als voor de EU als geheel. Ik zal de Commissie dan ook vragen met spoed te reageren op de aanbevelingen van het anticorruptienetwerk van de Raad van Europa´.