Kamer verdeeld over mogelijke voordelen vrijhandelsverdragen

vrijdag 2 juni 2017

DEN HAAG (PDC i) - De onderhandelingen over TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten, liggen stil. De Tweede Kamer ging met staatssecretaris Ploumen (handel) in debat over de onderhandelingen en de inhoud van TTIP.

Een deel van de Kamer is bezorgd of de hogere standaarden op het terrein van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid wel overeind blijven in een handelsakkoord, ondanks de verzekering van het kabinet dat de Europese normen niet in het geding komen. Gedeelde zorg is dat handelsverdragen niet alleen ten goede moeten komen van grote bedrijven, maar dat werknemers en kleine bedrijven ook kunnen profiteren.

De Kamer was verdeeld over de opvolger van de omstreden ISDS-paraaf over het afhandelen van conflicten tussen bedrijven en overheden door een speciaal Hof. Daarvoor in de plaats is het ICS - Investment Court System - gekomen wat openbaar is en waar tegen uitspraken in beroep gegaan kan worden. D66 en de VVD vonden dit een goede oplossing, PVV en FvD benadrukten dat een internationaal Hof nog steeds een inbreuk betekent op de nationale soevereiniteit.

Bron: Tweede Kamer