Europarlementsleden roepen op om actie te ondernemen tegen toename antisemitisme

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 1 juni 2017.
  • Pproep tot meer effectieve vervolging en grensoverschrijdende samenwerking
  • Lidstaten worden gevraagd nationale coördinatoren aan te stellen om antisemitisme aan te pakken
  • De geschiedenis van de holocaust moet onderwezen worden in scholen
  • Politici worden aangespoord antisemitische uitspraken te veroordelen

In een resolutie die op donderdag werd aangenomen stellen de Europarlementsleden dat de recente toename van antisemitisme in de EU meer actie vereist.

“Haat zaaien en geweld tegen joden in Europa valt niet te rijmen met de Europese waarden. De lidstaten moeten actie ondernemen om te veiligheid van hun Joodse medeburgers te waarborgen”, aldus verschillende Europarlementsleden. Ze roepen nationale politici op antisemitische uitspraken streng en publiek te veroordelen, en lidstaten om nationale coördinatoren aan te stellen die antisemitisme aanpakken.

Wetshandhaving

De resolutie stelt dat racistische motieven tijdens een proces zouden moeten beschouwd worden als een verzwarende omstandigheid. En ook antisemitische daden die gepleegd worden op het internet zouden moeten worden vervolgd.

Europarlementsleden roepen ook op tot internationale samenwerking bij veroordelingen, in het bijzonder bij terrorisme. Politiediensten zouden speciale eenheden moeten oprichten die haat actief bestrijden. Lidstaten zouden verder de definitie van antisemitisme die door de Internationale Alliantie ter Herdenking van de Holocaust is aangenomen, moeten overnemen in hun wetgeving. Zodoende kan een vervolging efficiënter en effectiever verlopen.

Civiele samenleving

Ook online platformen zoals zoekmachines, sociale mediakanalen en apps zouden strenger moeten optreden tegen antisemitisme en het zaaien van haat, stellen de Europarlementsleden. Ook zeggen ze dat de geschiedenis van de Holocaust zou moeten onderwezen worden in scholen, en geschiedenisboeken zouden een accurate beschrijving moeten bevatten van de Joodse geschiedenis en levenswijze, en alle vormen van antisemitisme vermijden.

Prioriteiten van de EU rond grondrechten

In een afzonderlijke stemming gaf het Europees Parlement haar goedkeuring voor de werkprioriteiten ( periode 2018-2022) van het EU-agentschap voor de grondrechten. Het gaat onder meer over de opvang van vluchtelingen, de integratie van migranten en vluchtelingen, het bestrijden van racisme en xenofobie, het beschermen van persoonlijke gegevens en de integratie van Roma.

De onderhandelaars van het Europees Parlement hebben er bij de Europese Commissie en Raad op aangedrongen dat het werk van de politiediensten en wetgeving ter bestrijding van terrorisme onder toezicht komt van het agentschap.

Contact:

Productinformatie

REF.: 20170529IPR76235

Gecreëerd: 01-06-2017 - 16:05