Voedselverspilling terugdringen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2017, 13:48.

Het Europees Parlement pleit voor een halvering van voedselverspilling in de EU - momenteel 88 miljoen ton per jaar - tegen 2030. Een resolutie roept de Europese Commissie i op om bestaande restricties op voedseldonaties op te heffen en om een einde te maken aan de verwarring tussen “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” aanduidingen.

  • voedselverspilling moet in 2025 met 30 % zijn teruggedrongen en in 2030 met 50 %
  • Maak voedseldonaties makkelijker
  • Maak “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” aanduidingen minder verwarrend

“In ontwikkelde landen wordt vooral voedsel verspild aan het einde van de keten, bij de distributie en consumptie. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid om dit probleem aan te pakken”, aldus rapporteur Biljana Borzan i (S&D, HR), “Mijn rapport roept op tot een gecoördineerd beleid op het terrein van etikettering, aansprakelijkheid en voorlichting, aangezien de meeste consumenten niet de precieze betekenis kennen van “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” aanduidingen. Daarnaast moeten we ook de tekortkomingen van bestaande EU wetgeving aanpakken waar deze belemmeringen opwerpt voor voedseldonaties.” Haar resolutie werd dinsdag aangenomen met 623 stemmen voor, 33 tegen en 22 onthoudingen.

Het Europees Parlement roept EU landen op om te komen tot 30 % minder voedselverspilling in 2025 en nog eens 50 % tegen 2030 (ten opzichte van 2014) - een doelstelling die het Parlement al introduceerde in afvalwetgeving waarover werd gestemd in maart.

Nationale instanties en belanghebbenden zouden meer moeten doen om lidstaten te laten begrijpen wat de aanduidingen “te gebruiken tot” en “tenminste houdbaar tot” betekenen, met inbegrip van het feit dat voedsel nog best geconsumeerd kan worden na de “tenminste houdbaar tot” datum. De Europese Commissie zal moeten nagaan wat de voordelen kunnen zijn van het weglaten van de houdbaarheidsdata bij sommige producten zonder risico´s voor de volksgezondheid of voor het milieu.

Faciliteer voedseldonaties

De Europese Commissie zou ook een wijziging moeten voorstellen van de BTW richtlijn waarmee expliciet toestemming wordt gegeven aan belastingvrijstellingen voor voedseldonaties. Het Europees Fonds voor de meest behoeftigen (FEAD) zou gebruikt moeten worden om het ophalen, vervoeren en distribueren van voedseldonaties te financieren.

Feiten

Voedselverspilling in de EU wordt geschat op ongeveer 88 miljoen ton, of 173 kg per hoofd van de bevolking per jaar. De productie en het wegwerpen van dit voedsel leidt tot de uitstoot van 170 miljoen ton CO2 i en maakt gebruik van 261 miljoen ton aan natuurlijke hulpbronnen.

REF. : 20170509IPR73930


1.

Relevante EU dossiers