Verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en commissaris Jourová naar aanleiding van het besluit van de Raad over de ondertekening van het verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 11 mei 2017.

Gezamenlijke verklaring van eerste vicevoorzitter Frans Timmermans i en commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Věra Jourová i naar aanleiding van het besluit van de Raad over de ondertekening van het verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

„Geweld tegen vrouwen is een schending van de mensenrechten en een brute vorm van discriminatie. Een op de drie vrouwen in Europa heeft ten minste eenmaal in haar leven met geweld te maken gehad.

Het besluit dat de Raad vandaag vaststelt is een belangrijke stap die ertoe moet leiden dat de EU, samen met de lidstaten, volwaardig partij wordt bij het verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (verdrag van Istanbul). Dit verdrag is het eerste bindende internationale instrument in Europa dat in een brede aanpak van geweld tegen vrouwen voorziet.

Op basis van het verdrag van Istanbul kunnen de EU en de lidstaten maatregelen ontwikkelen en versterken om geweld tegen vrouwen en meisjes en huiselijk geweld te voorkomen, te vervolgen en uit te bannen.

De Commissie heeft het jaar 2017 uitgeroepen tot jaar voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen, en de ondertekening van het verdrag van Istanbul is een belangrijk politiek signaal dat de EU vastbesloten is om een eind te maken aan geweld tegen vrouwen.”

Achtergrond

Het verdrag van Istanbul in het kader van de Raad van Europa is het meest verstrekkende internationale verdrag voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het erkent geweld tegen vrouwen als een schending van de mensenrechten. Het verdrag omvat maatregelen om geweld tegen vrouwen te voorkomen, slachtoffers te beschermen en daders te vervolgen.

De volgende stap voor de EU is de sluiting van het verdrag.

Meer informatie

Factsheet over het verdrag van Istanbul en over de maatregelen die de EU neemt om geweld tegen vrouwen te bestrijden:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_based_violence/160316_factsheet_istanbul_convention_en.pdf

http://ec.europa.eu/newsroom/document.cfm?doc_id=44558

Campagne „Zeg nee! Stop geweld tegen vrouwen”

STATEMENT/17/1268

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail