Europese Commissie neemt volgende stap in artikel 50-proces door ontwerp-onderhandelingsrichtsnoeren aan te bevelen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 3 mei 2017.

Het college van commissarissen heeft de Raad i vandaag een aanbeveling gezonden met het oog op het openen van de artikel 50-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. De aanbeveling bevat ontwerp-onderhandelingsrichtsnoeren. De vaststelling van dit wettelijk mandaat volgt op de goedkeuring van politieke richtsnoeren door de Europese Raad i afgelopen zaterdag.

De tekst strekt tot aanvulling van die politieke richtsnoeren en bevat de details die nodig zijn voor de eerste fase van de onderhandelingen. De leiders van de 27 lidstaten hebben namelijk een tweefaseaanpak voorgesteld, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de aangelegenheden die moeten worden geregeld met het oog op een ordelijke terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie.

De onderhandelingsrichtsnoeren bestrijken vier belangrijke gebieden. Bij de onderhandelingen heeft het beschermen van de status en de rechten van burgers - burgers van de EU27 in het VK en Britse burgers in de EU27 - en hun gezinsleden de eerste prioriteit. In de aanbeveling van de Commissie staat ook duidelijk dat er eerst overeenstemming over de beginselen van de financiële regeling moet worden bereikt, voordat de tweede fase van de onderhandelingen kan beginnen. De onderhandelingen mogen op geen enkele wijze het Goede Vrijdagakkoord ondermijnen. Er moeten oplossingen worden gevonden om te voorkomen dat er op het eiland Ierland een harde grens ontstaat. Ten slotte moeten er ook regelingen worden getroffen voor geschillenbeslechting en de governance van het terugtrekkingsakkoord.

Michel Barnier i, die namens de EU i de artikel 50-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk zal voeren, verklaarde: "Onze aanbeveling van vandaag zal ertoe bijdragen dat de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ordelijk verloopt. Dit is in ieders belang. Zodra het Verenigd Koninkrijk er klaar voor is, beginnen we op constructieve wijze aan de onderhandelingen.”

Volgende stappen

De aanbeveling van vandaag zal naar de Raad worden gezonden en vermoedelijk op 22 mei worden goedgekeurd door de Raad Algemene Zaken i.

Achtergrond

Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Raad in kennis gesteld van zijn voornemen om zich terug te trekken uit de Europese Unie. Op 29 april 2017 heeft de Europese Raad zijn politieke richtsnoeren vastgesteld. De onderhandelingen zullen te allen tijde worden gevoerd in het licht van de richtsnoeren van de Europese Raad, in overeenstemming met de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad, en terdege rekening houdend met de resolutie van het Europees Parlement i van 5 april 2017.

Meer informatie

Q&A over de aanbeveling van vandaag

Tekst van de aanbeveling

Richtsnoeren van de Europese Raad

Q&A over artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie

Website van de taskforce voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk overeenkomstig artikel 50 (TF50)

IP/17/1170

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail