Internationale Dag van de Persvrijheid 2017: nepnieuws spotten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 mei 2017, 12:15.

Zoals elk jaar staat het Europees Parlement i op 3 mei stil bij de situatie van de internationale persvrijheid. Dit jaar bespreekt de parlementaire subcommissie Mensenrechten de situatie van de persvrijheid met bijzondere aandacht voor de toenemende bedreiging van disinformatie en nepnieuws.

Tijdens het debat op donderdagochtend 4 mei zullen de leden de wereld persvrijheidsindex bespreken die wordt samengesteld door Verslaggevers zonder Grenzen. Verder staan de activiteiten van het Europees Fonds voor Democratie op het gebied van mediavrijheid op de agenda en hoe de EU reageert op disinformatie en nepnieuws.

Nepnieuws, gefabriceerde nieuwsberichten met het doelbewuste doel de lezers te misleiden, duikt steeds vaker op, vooral op sociale media waarop het snel kan worden verspreid. Bekijk de gids over hoe het gespot en gerapporteerd kan worden.

"Als we over de persvrijheid spreken, moeten we ook naar het internet kijken. Dit is zowel een bron van kennis als een bron van zorg. Bijna de helft van alle Europeanen haalt nieuws uit de sociale media. Dit heeft het verspreiden van nepnieuws veel te gemakkelijk gemaakt. Er zijn toenemende zorg over disinformatie en haatspraak wat gebruikt wordt om radicalisering en fundamentalisme te bevorderen, vooral bij jongeren," zei EP-Voorzitter Tajani.

REF. : 20170502STO73019