Visumwederkerigheid: Commissie reageert op resolutie van Parlement

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 2 mei 2017.

De Europese Commissie i heeft vandaag gereageerd op de resolutie van het Europees Parlement i waarin de Commissie wordt opgeroepen een gedelegeerde handeling vast te stellen om de visumvrijstelling voor Canadese en Amerikaanse staatsburgers op te schorten.

De Commissie is van mening dat, gezien de aanzienlijke vooruitgang die het afgelopen jaar is geboekt en de positieve dynamiek van de lopende werkzaamheden, de tijdelijke opschorting van de visumvrijstelling voor onderdanen van Canada en de Verenigde Staten momenteel contraproductief zou zijn en niet zou bijdragen tot het beoogde visumvrij reizen voor alle EU-burgers. De diplomatieke aanpak van de Commissie heeft inmiddels tastbare resultaten opgeleverd: Canada heeft op 1 mei 2017 de visumplicht voor een aantal categorieën Bulgaarse en Roemeense burgers opgeheven en zal met ingang van 1 december 2017 overgaan tot volledige wederkerigheid. Verder zijn de gesprekken met de nieuwe Amerikaanse regering over volledige wederkerigheid van visumvrijstelling voor de vijf betrokken EU-lidstaten i hervat.

Dimitris Avramopoulos i, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: "Ons doel is en blijft volledige visumwederkerigheid met Canada en de Verenigde Staten. We zijn ons hiervoor geduldig blijven inzetten en hebben het afgelopen jaar via diplomatieke kanalen wat betreft Canada al tastbare resultaten bereikt. Wat betreft de Verenigde Staten zullen we op dezelfde manier te werk gaan. Een dialoog met onze strategische partners is de juiste koers om te volgen."

Het vandaag aangenomen verslag omvat het standpunt van de Europese Commissie naar aanleiding van de niet-wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 2 maart waarin de Commissie wordt opgeroepen een gedelegeerde handeling vast te stellen om de visumvrijstelling voor Canadese onderdanen en onderdanen van de Verenigde Staten op te schorten.

De Commissie heeft in april, juli en december verslag uitgebracht over de visumwederkerigheid en is verheugd over het duidelijke tijdschema dat Canada heeft vastgelegd voor de totstandbrenging van volledige visumwederkerigheid voor alle EU-burgers. Verder zal de Commissie zich ervoor inzetten om met de nieuwe Amerikaanse regering in de eerste helft van 2017 overeenstemming te bereiken over het te volgen traject voor de vijf betrokken EU-lidstaten.

Canada

Op 30 oktober 2016 heeft Canada een duidelijk tijdschema voor de totstandbrenging van visumwederkerigheid voor alle EU-burgers vastgelegd. Canada heeft tot dusverre blijk gegeven zijn belofte gestand te doen door de visumplicht voor een aantal categorieën Bulgaarse en Roemeense burgers met ingang van 1 mei 2017 op te heffen. De Commissie is verheugd over de aanhoudende inzet van Canada en zal nauw contact blijven onderhouden met Bulgarije, Roemenië en Canada, zowel op technisch als op politiek niveau, om ervoor te zorgen dat volledige visumwederkerigheid met ingang van 1 december 2017 tot stand wordt gebracht.

Verenigde Staten

De afgelopen maanden hebben op politiek en technisch niveau intensievere contacten met de Amerikaanse gesprekspartners plaatsgevonden. Daardoor is een resultaatgericht proces op gang gebracht om de vijf betrokken EU-lidstaten (Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Polen en Roemenië) op te nemen in het visumvrijstellingsprogramma. De Verenigde Staten hebben opnieuw toegezegd de vijf EU-lidstaten tot dat programma toe te laten zodra zij aan alle eisen van de Amerikaanse wetgeving voldoen. Er werd op gewezen dat daartoe sneller werk moet worden gemaakt van de nog te vervullen eisen. De Commissie zal, in nauwe samenwerking met de vijf betrokken lidstaten, samen met de Verenigde Staten een traject uitstippelen dat moet worden goedgekeurd in een gemeenschappelijke verklaring van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU en de VS, die in juni 2017 samenkomen.

Volgende stappen

De Commissie zal de nauwe samenwerking met het Europees Parlement en de Raad i voortzetten en zal voor eind december 2017 verslag uitbrengen over de stand van zaken.

Achtergrond

Op 2 maart heeft het Europees Parlement een niet-bindende resolutie goedgekeurd waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen tot opschorting van de visumvrijstelling voor onderdanen van derde landen die geen wederzijdse vrijstelling van de visumplicht verlenen aan de burgers van alle EU-lidstaten. Op grond van artikel 265 VWEU is de Commissie verplicht binnen twee maanden na die datum haar standpunt te bepalen.

Een basisbeginsel van het visumbeleid van de EU is ervoor te zorgen dat derde landen op de visumvrije lijst wederzijdse vrijstelling van de visumplicht verlenen aan de burgers van alle EU-lidstaten. Ter ondersteuning van deze inspanningen is een wederkerigheidsmechanisme op visumgebied opgezet.

In het kader van het wederkerigheidsmechanisme, dat onder meer verlangt dat de Commissie rekening houdt met de gevolgen van de opschorting van de vrijstelling van de visumplicht voor de externe betrekkingen van de EU en haar lidstaten, heeft de Commissie drie verslagen goedgekeurd waarin de situatie wordt beoordeeld: op 10 oktober 2014, op 22 april 2015 en op 5 november 2015, evenals drie mededelingen in april, juli en december 2016. In de mededeling van 12 april 2016 onderzocht de Commissie de gevolgen en effecten van een opschorting van de visumvrijstelling voor burgers van Canada en de Verenigde Staten, en kwam zij tot de conclusie dat die opschorting, naast nadelige gevolgen voor EU-burgers en moeilijkheden met de tenuitvoerlegging, ook aanzienlijke negatieve gevolgen zou hebben op een groot aantal beleidsterreinen, met name op het gebied van externe betrekkingen, handel, toerisme en de economie van de EU.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland nemen niet deel aan de ontwikkeling van het gemeenschappelijk visumbeleid en zijn niet gebonden door een opschorting van de visumvrijstelling.

Meer informatie

Veelgestelde vragen: Het wederkerigheidsmechanisme op visumgebied van de EU

Mededeling van 3 mei 2017

Mededeling van 21 december 2016

Mededeling van 13 juli 2016

Mededeling van 12 april 2016

Verslag van de Commissie van 5 november 2015 ter beoordeling van de situatie van niet-wederkerigheid met een aantal derde landen op het gebied van visa

Verslag van de Commissie van 22 april 2015 ter beoordeling van de situatie van niet-wederkerigheid met een aantal derde landen op het gebied van visa

Verslag van de Commissie van 10 oktober 2014 ter beoordeling van de situatie van niet-wederkerigheid met een aantal derde landen op het gebied van visa

Verordening van de Raad tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld (Verordening (EG) nr. 539/2001 van de Raad)

Verordening tot wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 van de Raad tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld (Verordening (EU) nr. 1289/2013)

IP/17/1148

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail