Dijsselbloem in het Parlement: Schuldverlichting voor Griekenland aanstaande

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 mei 2017, 16:19.

De voorzitter van de eurogroep i, Jeroen Dijsselbloem i, zei op donderdag 27 april in de plenaire vergadering dat de volgende Eurogroep vergadering op 22 mei zal kijken naar schuldverlichting voor Griekenland.

Griekenland bevindt zich momenteel midden in het derde bailoutprogramma sinds de start van de financiële crisis. Op 2 mei heeft Griekenland een voorlopige technische overeenkomst bereikt met haar schuldeisers, wat betekent dat naar verwachting de volgende tranche van financiering op tijd goedgekeurd zal worden voor de volgende schuldaflossingen van € 6 miljard in juli.

Op 21 april bleek uit gegevens van Elstat, het statistiekbureau van Griekenland, dat het primaire begrotingsoverschot van Griekenland, een belangrijke indicator van de overheidsfinanciën, in 2016 tot 3,9% steeg, waarmee alle doelstellingen van de schuldeisers werden overstegen.

In het plenaire debat zei Roberto Gualtieri (S&D, Italië) dat het nieuws over het primaire overschot voor 2016 aantoont dat de Griekse economie een keerpunt heeft bereikt en hij vroeg om op de komende vergadering van de eurogroep de huidige evaluatie formeel af te sluiten en de schuldverlichting aan te pakken.

"Ik geloof dat dit al in de Eurogroep wordt gedeeld,” zei Dijsselbloem over de schuldverlichting voor Griekenland. Vorig jaar hebben wij ons geëngageerd om op dit probleem terug te komen omdat het de enige manier is voor een duurzame economische toekomst," voegde hij eraan toe.

"De Commissie zal de inspanningen blijven ondersteunen om de Griekse schuld duurzamer te maken. Wij geloven dat dit noodzakelijk en mogelijk is, "benadrukte Pierre Moscovici i, Eurocommissaris voor Economische zaken i.

Alcohol en vrouwen

Naast de economische situatie in Griekenland kwamen ook de recente controversiële uitspraken van Dijsselbloem in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung, aan de orde, waaruit hij wordt geciteerd om over Zuid-Europese landen te hebben gezegd: "U kunt niet al uw geld uitgeven aan drank en vrouwen en dan om hulp vragen."

"Ik betreur uw opmerkingen omdat de sociale armoede waar veel burgers onder lijden, meer verdient," zei Françoise Grossetête (EVP, Frankrijk).

Dijsselbloem zei: "Veel leden van het parlement zijn kritisch over mijn opmerkingen geweest. Mijn woordkeuze was ongelukkig, mensen zijn beledigd en ik betreur dat.”

REF. : 20170427STO72689