Nieuwe regels seizoenarbeiders van buiten EU

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 18 april 2017, 2:42.

De Europese richtlijn over seizoenarbeid door werknemers van buiten de EU i heeft verschillende doelstellingen:

  • een gelijker speelveld binnen de EU
  • bescherming van seizoenarbeiders van buiten de EU tegen uitbuiting
  • bescherming van Europese werknemers tegen oneerlijke concurrentie

Nationaal of Europees

De regering was eigenlijk tegen de Europese richtlijn over seizoenarbeiders van buiten de EU. Maar nu de richtlijn is aangenomen door de meerderheid, moeten we die als lidstaat gewoon invoeren, zegt de minister. Ook om te voorkomen dat Nederland een boete krijgt.

We moeten niet buigen voor de dreiging van een boete, zegt De Jong (PVV i). Hij vindt dat Nederland het eigen migratiebeleid moet bepalen. Ook Jasper van Dijk i (SP i) noemt het een nationale aangelegenheid. We kunnen het prima zelf, zegt Schouten (ChristenUnie i).

Dode letter

Sinds 2011 zijn er geen werkvergunningen meer verstrekt voor seizoenarbeiders van buiten de EU. Is de wetgeving hierover geen dode letter?, zo vragen verschillende woordvoerders zich af.

De invoering van de richtlijn heeft geen gevolgen in de praktijk, zegt Asscher: er is geen materieel effect. Er is immers voldoende arbeidsaanbod in Nederland, en zeker in de EU als geheel.

"Seizoenarbeid dicht bij huis" moet het uitgangspunt blijven, zegt Wiersma (VVD i). Maar als er in de toekomst toch seizoenarbeiders van buiten de EU nodig zijn, moeten werkgevers volgens hem niet te maken krijgen met onnodige bureaucratie.

Gelijk loon voor gelijk werk

Het principe "gelijk loon voor gelijk werk" moet het uitgangspunt zijn bij arbeidsmigratie, benadrukken verschillende woordvoerders. Het overlaten aan "de alwetende god van de vrije markt" is niet in het belang van Nederlandse werknemers en arbeidsmigranten, zegt Özdil (GroenLinks i). Ook Gijs van Dijk i (PvdA i) wil uitbuiting en verdringing voorkomen. Daarom moet de capaciteit van de arbeidsinspectie omhoog, zegt Van Weyenberg (D66 i).

De regering pleit binnen Europa voor "gelijk loon voor gelijk werk", zegt Asscher. Hij heeft hoop dat die lobby succesvol is.

De Kamer stemt op 9 mei over het wetsvoorstel en de moties.