Statement by the European Council (Art. 50) on the UK notification

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op woensdag 29 maart 2017.

Clip on Brexit

28/03/2017

Clip on Brexit

The Brexit negotiation process explained

Verklaring van de Europese Raad i 1

Vandaag heeft de Europese Raad een brief ontvangen van de Britse premier, Theresa May i, waarin kennis wordt gegeven van het voornemen van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie i te verlaten. Deze kennisgeving volgt op het referendum van 23 juni 2016 en vormt de start van het terugtrekkingsproces uit hoofde van artikel 50 van het Verdrag. Wij betreuren dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, maar wij zijn klaar voor het proces dat wij nu zullen moeten doorlopen.

Voor de Europese Unie bestaat de eerste stap nu in de vaststelling van onderhandelingsrichtsnoeren door de Europese Raad. Deze richtsnoeren zullen de algemene standpunten en beginselen bevatten die de Unie, vertegenwoordigd door de Europese Commissie i, zal volgen bij de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.

In het kader van deze onderhandelingen zal de Unie eensgezind optreden en haar belangen vrijwaren. Onze belangrijkste prioriteit zal erin bestaan de onzekerheid die het besluit van het Verenigd Koninkrijk voor onze burgers, bedrijven en lidstaten heeft teweeggebracht, zoveel mogelijk te beperken. Daarom zullen wij eerst onze aandacht toespitsen op alle essentiële regelingen voor een ordelijke terugtrekking.

Wij zullen deze onderhandelingen op constructieve wijze aanpakken en ernaar streven tot een akkoord te komen. Wij hopen dat het Verenigd Koninkrijk in de toekomst een hechte partner zal zijn.

Voorzitter Tusk i heeft de Europese Raad bijeengeroepen voor 29 april 2017.

1 Ingevolge de kennisgeving uit hoofde van artikel 50 VEU i neemt het lid van de Europese Raad dat de zich terugtrekkende lidstaat vertegenwoordigt, niet deel aan de beraadslagingen of aan de besluiten van de Europese Raad die hem betreffen.

Article 50 notification letter from the United Kingdom

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN