"Ernstig bezorgd over godsdienstvrijheid in India"

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, ChristenUnie (CU) i, gepubliceerd op woensdag 29 maart 2017.

"India is niet alleen de grootste democratie ter wereld, het is vooral één van de snelste stijgers op ranglijsten voor geloofsvervolging", aldus Peter van Dalen, Europarlementariër voor ChristenUnie en SGP. Van Dalen organiseerde vandaag een bijeenkomst over christenvervolging in Zuid-Azië.

Experts en vervolgde christenen waren het eens: India onder de hindoenationalisten van premier Modi gaat van kwaad tot erger. Van Dalen: "Europa moet nu echt alles op alles zetten om deze trend te keren. Mijn oproep: gebruik handel en hulp om duidelijk te maken dat minderheden in India beter beschermd moeten worden."

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende Indiase experts aan het woord. Ze hadden dezelfde boodschap: Sinds het aantreden van premier Modi geven overheden op nationaal en lokaal niveau nog meer ruimte voor discriminatie en vervolging. Van Dalen: "De Indiase grondwet garandeert godsdienstvrijheid. Maar in de praktijk komt daar weinig meer van terecht."

Dalits

Extra moeilijkheden zijn er voor de Dalits, de 200 miljoen Indiërs die buiten het kastensysteem staan en daarom in de praktijk vaak vreselijk gediscrimineerd worden. Veel Dalits bekeren zich tot het christendom of de islam. De bekering wordt vaak niet erkend. En als het wel wordt erkend, vervallen automatisch een aantal positieve maatregelen, zoals gegarandeerde plekken op school voor de kinderen. Dat, terwijl de discriminatie in de praktijk niet afneemt.

Ambassade

De Indiase Ambassade was ook vertegenwoordigd in de bijeenkomst en beschuldigde de sprekers een beeld te schetsen van het India van de jaren 1950, niet het moderne India. Het moderne India zou godsdienstvrijheid en andere mensenrechten per wet prima beschermen.

Peter van Dalen: "Helaas gaat het moderne India misschien wel economisch, maar niet qua mensenrechten vooruit. De verschillen tussen wet en praktijk zijn levensgroot. Ik hoop dat daar verandering in komt. Anders zullen de Indiërs er uiteindelijk toch niet beter van worden." De Europarlementariër: "Europese hulp moet wat mij betreft meer gaan naar Dalits en andere groepen die dubbel of driedubbel worden gediscrimineerd. En het handelsverdrag waar de EU en India nog altijd over praten mag alleen worden gesloten als het recht op godsdienstvrijheid ook in de praktijk wordt gegarandeerd."