Inzet van chemische wapens in Syrië: EU legt 4 hooggeplaatste militairen sancties op

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 maart 2017.

De Raad heeft op 20 maart 2017 4 hooggeplaatste militairen toegevoegd aan de lijst van personen op wie beperkende maatregelen van de EU tegen het Syrische regime van toepassing zijn. De EU plaatste deze 4 personen op de lijst vanwege hun rol bij de inzet van chemische wapens tegen de burgerbevolking, in overeenstemming met het EU-beleid ter bestrijding van de proliferatie en het gebruik van chemische wapens.

Na dit besluit zijn in totaal 239 personen onderworpen aan een reisverbod en een bevriezing van tegoeden, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van de burgerbevolking, baat hebben bij of steun verlenen aan het regime en/of banden hebben met dergelijke personen.

Daarnaast zijn van 67 entiteiten de tegoeden bevroren. Meer in het algemeen omvatten de momenteel geldende sancties tegen Syrië een olie-embargo, beperkingen op bepaalde investeringen, een bevriezing van activa van de Syrische centrale bank die in de EU worden aangehouden, exportbeperkingen voor apparatuur en technologie die voor binnenlandse repressie zouden kunnen worden gebruikt, en voor apparatuur en technologie die kunnen worden gebruikt voor toezicht op of interceptie van internetcommunicatie of telefoongesprekken. Deze maatregelen werden laatstelijk verlengd op 27 mei 2016 en zijn van kracht tot en met 1 juni 2017.

De EU blijft vastbesloten om een duurzame politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië in het bestaande op VN-niveau overeengekomen kader, aangezien de Syrische burgeroorlog niet met militaire middelen kan worden opgelost. De EU is ook de voornaamste donor in het kader van de internationale respons op de Syrische crisis: de EU en de lidstaten hebben sinds het uitbreken van het conflict samen meer dan € 9,4 miljard aan humanitaire en ontwikkelingshulp uitgetrokken. Om na te gaan hoe de EU een nog grotere rol kan spelen, hebben de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid op 14 maart 2017 een gezamenlijke mededeling met een voorstel voor een toekomstgerichte EU-strategie voor Syrië goedgekeurd. Deze zal tijdens de volgende Raad Buitenlandse Zaken, op 3 april, worden toegelicht.

De wetgevingsbesluiten die de Raad heeft aangenomen, met inbegrip van de namen van de betrokkenen, worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van 21 maart 2017. Ze werden aangenomen via een schriftelijke procedure.