Plenair debat over Amerikaanse anti-abortusmaatregel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017, 18:17.

De leden debatteerden vandaag met Christos Stylianides i, Commissaris voor Humanitaire hulp, over het decreet uitgevaardigd door Amerikaanse president Trump, die steun intrekt aan hulporganisaties die abortus promoten of uitvoeren. De meeste sprekers veroordeelden het decreet en vroegen om maatregelen en middelen van de EU i, terwijl anderen aangedrongen op eerbiediging van de rechten van ongeboren kinderen. Lees verder voor de reacties.

Het decreet van 23 januari, dat financiële steun van de VS verbiedt aan Ngo’s die abortus of gerelateerde diensten aanbieden, zelfs als zij dit met eigen geld financieren, zorgde voor wereldwijde verontwaardiging.

De zorg is dat door gebrek aan financiering veel vrouwen waarschijnlijk een illegale en mogelijk onveilige abortus zullen ondergaan.

Risico's van illegale abortie

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks ongeveer 22 miljoen onveilige abortussen worden uitgevoerd, bijna allemaal in ontwikkelingslanden. Ieder jaar worden ongeveer 5 miljoen vrouwen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een onveilige abortus en meer dan 3 miljoen vrouwen die complicaties kregen na een onveilige abortus, ontvingen geen zorg.

Naast abortus, bieden veel van deze Ngo’s en klinieken ook diensten aan op het gebied van reproductieve gezondheid en anticonceptiemiddelen voor kansarme vrouwen.

Initiatief She Decides

Als reactie op de beslissing van president Trump, lanceerde de Nederlands minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen i "She Decides", een initiatief dat door middel van een internationale samenwerking en een fonds diensten rond familieplanning wil ondersteunen. Meer dan 59 landen woonden op 3 maart in Brussel de conferentie bij die samen met België, Zweden en Denemarken werd georganiseerd en 180 miljoen euro opbracht voor het initiatief She Decides.

Plenair debat

Tijdens het plenaire debat op 14 maart uitten de meeste leden kritiek op het decreet omdat hierdoor onveilige abortussen zouden kunnen toenemen. Anderen vonden dat de rechten van ongeboren kinderen moeten worden beschermd en lieten weten geen EU-financiering van deze Ngo’s te willen.

"In de armste landen van de wereld kan dit het leven van jonge vrouwen en meisjes in gevaar brengen", zei Stylianides en voegde toe dat "EU-beleid wordt gedreven door onze eigen prioriteiten en waarden, niet door wat anderen doen of stoppen te doen."

De voorzitter van de commissie Ontwikkelingssamenwerking, Linda McAvan, zei dat "het stoppen van deze financiering niet tot minder abortussen zal leiden en werd beslist door mensen die er niet door worden beïnvloed," een punt dat ook gemaakt werd door Sophie in ’t Veld (ALDE, Nederland) die eraan toevoegde dat "vrouwen altijd moeten beslissen over hun eigen lichaam, altijd".

Malin Björk i (GUE/NGL, Zweden) riep op tot een EU-actie en zei dat we “de Amerikaanse maatregel moeten veroordelen, in internationale fora de strijd moeten aangaan en meer geld moeten toewijzen." Dit punt werd ook door Terry Reintke i (GROENEN/EVA, Duitsland ) aangehaald. Zij drong aan op "verhoging van de middelen".

Dit was echter een omstreden punt waar andere leden het mee oneens waren. Anna Maria Corazza Bildt i (EVP i, Zweden) veroordeelde het beroep dat op Europa wordt gedaan om het financieringsgat te dichten. Branislav Škripek (SK, ECR) noemde abortus "barbaars" zonder belang voor de volksgezondheid " en zei: "middelen moeten worden ingezet om echte zorg en kraamzorg aan vrouwen te geven."

Beatrix von Storch i (EFDD, DE) herinnerde eraan dat abortus geen bevoegdheid is van de EU en dat het in sommige EU-landen i nog steeds een strafbaar feit is."Ik stel voor dat we het beschermen van levens verdedigen en niet het eindigen van levens," zei ze.

Marie-Christine Arnautu i (ENF, Frankrijk) zei: "Er zijn mensen die de neiging hebben om de nationale soevereiniteit en de nationale rechtsorde te negeren. Het is aan de Verenigde Staten om te beslissen over zijn eigen criteria als het gaat om de financiering van buitenlandse Ngo’s.

REF. : 20170310STO66149