Parlement debatteert dinsdag met Europese Commissie over Amerikaanse anti-abortusmaatregel 'Global Gag Rule'

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2017, 11:00.

Europarlementsleden debatteren dinsdag om 15u met Europees commissaris i voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides i over de 'Global Gag Rule' die Amerikaans president Donald Trump i invoerde. Deze regel verplicht hulporganisaties die VS-steun ontvangen om te bewijzen dat zij geen abortus promoten of uitvoeren.

Het 'Presidentiële memorandum over het Mexico City-beleid' is een zogenaamd 'executive order', uitgevaardigd door Amerikaans president Trump op 23 januari 2017. Het was een van de eerste regels van de nieuwe president en verplicht hulporganisaties die VS-steun ontvangen om te bewijzen dat zij geen abortus promoten of uitvoeren.

De VS is wereldwijd de grootste donor op het gebied van gezondheidszorg en verleent bijna 3 miljard dollar steun via USAID, het VS-agentschap voor Internationale Ontwikkeling.

Als reactie op de beslissing van president Trump, lanceerde Nederlands minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen i "She Decides", een initiatief dat door middel van een internationale samenwerking en een fonds diensten rond familieplanning wil ondersteunen. Meer dan 59 landen woonden op 3 maart in Brussel de conferentie bij die samen met België, Zweden en Denemarken werd en 180 miljoen euro opbracht.

Het debat is te volgen via en EbS+.

REF. : 20170308IPR65687

Bijgewerkt op: ( 14-03-2017 - 09:58)