Eenvoudiger regels en meer steun voor producenten van groenten en fruit

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 13 maart 2017.

Dankzij de nieuwe regels die de Europese Commissie i vandaag heeft goedgekeurd, kunnen Europese producentenorganisaties in de groente- en fruitsector zich verheugen op eenvoudiger regels, minder administratieve lasten en meer financiële steun in tijden van crisis.

De geactualiseerde en vereenvoudigde gedelegeerde verordening voor de Europese groente- en fruitsector, het sluitstuk van een tweejarige evaluatie in het kader van het lopende initiatief voor betere regelgeving van de Commissie-Juncker i, zal de rol van de producentenorganisaties (PO's) verder versterken door ze aantrekkelijker te maken voor niet-leden en tegelijk de werking van de bestaande regeling voor marktbeheer te verbeteren.

Europees Commissaris voor Landbouw Phil Hogan i zei hierover vandaag het volgende: "In de context van landbouw en voedselproductie in Europa is de groente- en fruitsector van vitaal belang. De Europese Commissie zal de sector ook in de toekomst blijven ondersteunen. Het is ook essentieel dat de miljoenen landbouwers die levensmiddelen produceren die tot de meest hoogwaardige ter wereld behoren, loon naar werk krijgen en dat consumenten toegang tot zulke producten blijven hebben."

Elk jaar wordt voor circa 47 miljard EUR aan groenten en fruit geproduceerd in 3,4 miljoen bedrijven over de hele EU (ongeveer een kwart van alle EU-landbouwbedrijven) Volgens de meest recente beschikbare cijfers zijn er ongeveer 1 500 producentenorganisaties, die samen goed zijn voor 50 % van de EU-productie van groenten en fruit.

Naast de rechtstreekse steun en de medefinanciering van de EU voor plattelandsontwikkelingsprojecten hebben de groente- en fruitproducenten van de EU voor 430 miljoen EUR aan buitengewone steunmaatregelen ontvangen sinds Rusland in augustus 2014 een embargo heeft ingesteld op de uitvoer van landbouwproducten en levensmiddelen uit de EU. De Europese Commissie verstrekt elk jaar ook ongeveer 700 miljoen EUR aanvullende financiering voor producentenorganisaties.

Bovenop deze doorlopende afzetsteun, zullen de nieuwe regels zorgen voor:

  • een stijging van de steun die beschikbaar is om groenten en fruit uit de markt te nemen wanneer dat wegens onvoorziene marktontwikkelingen noodzakelijk is. De prijzen van de uit de markt genomen producten zullen stijgen van 30 % tot 40 % van de gemiddelde EU-marktprijs over de laatste vijf jaar wanneer die producten gratis worden verstrekt (zogeheten uitdemarktnemingen ten gunste van goede doelen), en van 20 % tot 30 % wanneer die producten voor andere doeleinden worden gebruikt (zoals compostering, diervoeder, distillatie enz.);
  • een grotere aantrekkelijkheid van de producentenorganisaties in de groente- en fruitsector voor producenten die momenteel niet zijn aangesloten. Dit wordt bereikt door meer duidelijkheid te verschaffen over de acties van de PO's waarvoor de EU financieringssteun kan geven (bijvoorbeeld investeringen in technologie of kwaliteitsverbetering) en door het maximumpercentage van de productie die buiten de organisatie om mag worden afgezet, vast te stellen op 25 %. Hoewel de aangesloten producenten worden aangemoedigd hun hele productie te leveren aan de PO, die ze dan voor hen afzet, kennen veel leden ook een traditie van rechtstreekse verkoop aan de consument. De bevordering van dergelijke korte toeleveringsketens is een belangrijk voorstel van de Commissie. De nieuwe regels maken een consistentere aanpak mogelijk dan de bestaande verordening, die alleen een minimumdrempel vaststelt en elke lidstaat zijn eigen maximum laat bepalen;
  • vereenvoudiging en verduidelijking van de wetgeving met betrekking tot transnationale producentenorganisaties en unies daarvan. Deze organisaties zijn cruciaal voor de internationalisering van de sector, aangezien zij niet alleen helpen landbouwers meer markttoegang voor hun productie te bieden, maar er ook voor zorgen dat de toegevoegde waarde die door hogere uitvoer wordt gegenereerd, weer bij de landbouwers terechtkomt. Om de betalingen aan transnationale organisaties te vereenvoudigen en te verduidelijken, worden controles en betalingen nu bijvoorbeeld gekoppeld aan het grondgebied waar de actie van de transnationale organisatie wordt uitgevoerd.

Nadat zij vandaag is goedgekeurd door de Europese Commissie, hebben de Raad en het Parlement nu twee maanden om te stemmen over de gedelegeerde verordening, die vervolgens in werking zal treden.

Achtergrond

De EU ondersteunt de groente- en fruitsector actief via haar regeling voor marktbeheer (onderdeel van de "gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten"), die vier brede doelstellingen heeft: een meer concurrerende en marktgerichte sector, minder crisisgerelateerde schommelingen in het inkomen van producenten, meer consumptie van groenten en fruit in de EU, en meer gebruik van milieuvriendelijke teelt- en productietechnieken.

Sterke producentenorganisaties zijn belangrijk om collectief onverwachte en moeilijke situaties het hoofd te bieden. Via haar verordeningen tot vaststelling van een gemeenschappelijke martkordening moedigt de EU landbouwers aan producentenorganisaties op te zetten om hun positie op de markt te verstevigen door het verwerven van een sterkere onderhandelingspositie ten opzichte van de retailsector en door productieplanning, innovatie, crisispreventie en beheersmaatregelen. Dat doet zij door financiering te verstrekken om landbouwers te helpen hun productie te plannen, te innoveren en op een milieuvriendelijke wijze landbouw te bedrijven.

Meer informatie

Meer informatie over producentenorganisaties

IP/17/526

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail