EP deze week: Internationale Vrouwendag, hervorming asielbeleid en palmolie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 6 maart 2017, 14:04.

Deze week komen de fracties en parlementaire commissies bijeen ter voorbereiding van de plenaire vergadering van volgende week. De Internationale Vrouwendag op 8 maart, de hervorming van het asielbeleid en de gevolgen van de productie van palmolie zijn enkele onderwerpen op de agenda. Er is verder een debat over de rechtsstaat in Polen.

Internationale Vrouwendag

Vrouwen krijgen nog steeds lagere lonen en pensioenen, hebben beperkte toegang tot topfuncties, worden minder vertegenwoordigd in de politiek en besteden meer van hun tijd aan familie en het huishouden dan mannen. Dit jaar staat Internationale Vrouwendag in het Parlement in het teken van economisch empowerment.

Er zijn diverse bijeenkomsten met deelnemers zoals de Indiase activist en wetenschappelijk adviseur Dr. Vandana Shiva, Jezidi-activist en laureaat van de Sacharovprijs 2016, Lamiya Aji Bashar, de Franse kernfysicus Hélène Langevin-Joliot,kleindochter van Marie Skłodowska -Curie en ondernemer Gina Miller, die de Britse regering voor de rechtbank sleepte m.b.t. de Brexit.

Hervorming van het asielbeleid

Op 9 maart presenteert Cecilia Wikström i (ALDE, SE) in de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken haar verslag over de hervorming van Dublin, het centrale wetgevingsstuk op asielgebied.

Palmolieproductie

De milieucommissie stemt op 9 maart over een duurzame productie van palmolie. Palmolie veroorzaakt ontbossing: jungle wordt verwijderd om te worden vervangen door palmplantages, een zeer goedkope olie die wordt gebruikt voor cosmetica en de voedselindustrie, waardoor de ecosystemen in gevaar komen en bijvoorbeeld orang-oetans met uitsterven worden bedreigd.

Rechtsstaat in Polen

De commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken debatteert over de toestand van de rechtsstaat in Polen met de eerste ondervoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans i.

Panama Papers

De enquêtecommissie naar het witwassen van geld, belastingfraude en belastingontduiking houdt op maandag haar laatste zitting gewijd aan de rol die banken, accountants en advocaten hebben in het opzetten van geheime offshore constructies voor hun klanten.

REF. : 20170303STO65073